Am scris aici acum o lună și ceva că aveam să particip în calitate de blogger acreditat la aniversarea de 10 ani de Webstock. La o săptămână după marele eveniment, pot spune că a fost o zi plină de surprize, oameni interesanți și multă-multă motivație.

Evenimentul a fost împărțit în două sesiuni: INSPIRATION STAGE by Vodafone, până în prânz, iar pe partea de Social Media, Comunicare, Marketing Digital, în a doua parte a zilei, am avut de ales între trei scene principale:

 • NEW TRENDS STAGE by Raiffeisen Bank
 • CREATIVITY STAGE by CelMaiBinePlatitJob.ro
 • GALAXY STAGE by Samsung

Webstock Travelholyc

Nu aș vrea să ofer prea multe detalii, ci mai degrabă să vă transmit aceeași stare de inspirație care m-a cuprins și pe mine urmărind poveștile și sfaturile oamenilor de pe scenă. Așa că să începem cu fiecare, în ordinea invitaților.

 • Cornel Amariei, Inventator – La 24 de ani, el este în top 20 mondial al celor mai inteligenți tineri, cu 50 de invenții în curs de patentare. Întrebat ce l-a motivat pe parcursul anilor să se autodepășească și să creeze, a răspuns că întotdeauna curiozitatea a fost cea care l-a urnit. Probabil tocmai această sete, împreună cu anumite abilități personale, este cea care te motivează cel mai mult să depășești bariere și să faci descoperiri extraordinare pentru cei din jur!
 • Andreea Esca – Nu mai este nevoie de alte prezentări, fiind, așa cum s-a menționat și pe scenă, personajul familiar cu care am crescut de atâția ani în casă. Prezentatoarea – și nu numai – a pus accent pe cât de important este să dai totul în ceea ce faci (indiferent de problemele personale din alte domenii ale vieții). Ne-a prezentat și cazuri particulare în care ambiția a ajutat-o enorm în jobul său și a spus că nu se consideră cu nimic mai presus față de oamenii care practică la standarde înalte alte meserii. S-a păstrat ca o figură clasică în televiziune și chiar și pe loc ne-a atras cu multă charismă și simțul umorului.

Romania Webstock 2018

SURSĂ FOTO: https://www.facebook.com/webstock/

 • Mihaela Noroc, Photographer (The Atlas of Beauty) – Urmăream de ani buni contul de instagram al acestui proiect care constă în fotografii cu impact vizual puternic ale femeilor din întreaga lume. Nu sunt doar simple portete, ci portrete care transmit ceva, din cultura, tradițiile și personalitatea fiecărui model. Nu știam însă cine este în spatele proiectului. Mihaela a povestit cum și-a dorit să călătorească, cum se săturase de jobul avut și pur și simplu și-a luat inima în dinți și a plecat, pornind acest proiect. Mi-a plăcut perseverența ei, fiindcă nu multe femei acceptă să fie fotografiate de un străin și după multe refuzuri, mie mi-ar fi imposibil să mai continui. Dar iată ce proiect frumos și plin de inspirație a ieșit fiindcă nu a renunțat!
 • Vlad Voiculescu, Social Entrepreneur (Magicamp) – Cred că toți am auzit de el și de programul său de a ajuta bolnavii de cancer din România, în special copiii, prin Magicamp. Două lucruri mi-au rămas clar întipărite în minte din discursul său. Faptul că primise în tinerețe bursă de studii economice la Viena și că, neștiind germana, a învățat-o singur, cu ajutorul manualului – ceea ce a fost frustrant, pentru că destul de evident, nu s-a putut exprima cursiv decât în 2-3 ani. Al doilea lucru a fost acela că politicienii sunt acuzați mereu că spun multe și nu fac, iar el a decis să facă și să nu spună (doar să dovedească prin fapte). A ajuns la concluzia că nici varianta asta nu este bună, pentru că oamenii vor să știe, iar orice informație ascunsă îi sperie.

După pauza de cafea, am început cu:

 • Cabral Ibacka – Într-o notă umoristică, specifică lui, a atras atenția întregii săli. Cu un mic experiment, ne-a demonstrat ce ar însemna să fim uniți. Din glumă în glumă, am ajuns la o poveste serioasă, cum că degeaba încercăm să schimbăm ceva individual, fiecare în pătrățica lui, dacă nu ne unim. Ne-a arătat încă o dată că, deși a avut șansa de mii de ori să părăsească România pentru țări mai dezvoltate, a ales să rămână aici. Practic, a promovat ideea de „noi în loc de eu”, și pe bună dreptate.
 • Dr. Vasi Rădulescu, Medic Cardiolog & Autor – Discursul său a fost despre puterea poveștilor. Cum a ajutat un singur bătrân de pe străzi, bolnav de Alzheimer și cum a ajuns astfel să ajute o întreagă comunitate, la un azil de bătrâni. Un discurs emoționant, care m-a motivat să caut mai multe informații despre el. Nu doar că este un medic care nu se abate de la calea lui, dar și scrie despre asta pe propriul blog (alături de sfaturi medicale pentru cititori), având pe lângă alte proiecte și o carte vândută în 10 000 de exemplare.

Webstock RomaniaSURSĂ FOTO: https://www.facebook.com/vasi.radulescu

Webstock 2018 RomaniaSURSĂ FOTO: https://www.facebook.com/vasi.radulescu

 • Laura Barbu, Brand & Marketing Communication Director (Vodafone) – Alături de Matei Dima și Delia, ne-a fost prezentată noua campanie Vodafone, Trăiește Frumos, așa cum se denumește și recenta piesă a Deliei. Vodafone este partener fondator al Webstock, alături de Evensys, organizator. Am avut ocazia să auzim live vocea Deliei și să trăim pe propria piele ideea campaniei, care este aceea de a trăi mai mult în prezent, în lumea offline și de a acorda mai puțin timp lumii online.

Am ales să merg după-amiază la GALAXY STAGE by Samsung (Influencer Marketing Session). Iată ce am mai aflat de la:

Webstock Eveniment 2018SURSĂ FOTO: https://www.facebook.com/webstock/

 • Samsung (Ioana Marzac Sigarteu) și Teo’s Kitchen (Teodora Istrati) – Au vorbit despre influenceri, pe care i-au denumit și loyalists, mai exact despre cât contează loialitatea unui influencer față de brand, dar mai ales față de el însuși. Teo ne-a reamintit cât de important este să nu promovezi ceva în care nu crezi, și să integrezi produsele/serviciile brandului în viața ta, într-un mod firesc. Dacă ești un influencer deschis, care acoperă mai multe zone, va fi mai ușor pentru branduri să se regăsească în tine. S-a discutat nu doar de loialitatea influencerului față de brand, dar și invers!
 • Bitdefender (Vica Schipor-Doroftei) și Chinezu (Cristian China Birta) – Au subliniat patru valori necesare în acest tip de colaborare, brand-influencer: mai întâi, partea de eroism (atunci când într-o campanie ești pasionat de ceva și lupți pentru o cauză), transparența (de exemplu, recunoști când ești plătit să scrii un articol sau să promovezi un produs), integritatea și curiozitatea. De altfel, consideră că pentru o colaborare de succes ai nevoie de profesionalism de ambele părți, de buget, chimie și noroc. Mi-a plăcut ideea că este important să contești ce zice brandul, să pui întrebări, să afli toate detaliile (ba chiar să vii cu propuneri) înainte de a transmite ideea mai departe publicului tău.
 • Hit Yourself Company (Florin Grozea) și Bianca Adam (Vlogger) – Având în centru un vlogger, s-a discutat despre importanța talentului și a puterii de creație care stă în spatele creatorilor de conținut. S-au dat exemple despre cum asta poate aduce conversii uriașe pentru produsele promovate. Astfel, chiar dacă preiei brief-ul de la o companie, este important să îl pui în scenă creativ, adăugându-ți amprenta personală.

În a doua parte m-am mutat la NEW TRENDS STAGE by Raiffeisen Bank (Social Platforms Session), unde au fost prezenți:

 • Vali Petcu (Zoso.ro) – A menționat faptul că succesul în zona de blogging vine, ca în orice domeniu de altfel, prin a te informa și a citi foarte mult din ce scriu alții, pentru a avea o bază pe care să construiești propriul proiect. Marea problemă a bloggerilor (mai ales la început de drum) este să creadă că ce scriu alții nu ar trebui să-i intereseze.
 • Mickey Hash (Vlogger) – A amintit, pe bună dreptate, că faptul că România este cu câțiva ani în urmă față de ce se întâmplă în afară nu e neapărat ceva negativ, fiindcă poți preconiza ce va fi aici în viitor. Asta se axează în special pe zona de Influencer Marketing, care reprezintă o nouă industrie – evident, pe acest plan, te poți inspira de trendurile din exterior.
 • Alexandru Negrea (Social Media Consultant, Social Smarts): A oferit mai multe sfaturi despre Content Marketing. În primul rând, a subliniat faptul că trebuie neapărat să avem site-urile optimizate pentru telefon. Content Marketing-ul este despre a ajuta oamenii să găsească ceea ce caută. Cum nu există public 100% educat, este foarte important ca firmele să aibă un blog unde să-și promoveze produsele sau serviciile prin intermediul unor informații, articole și povești, care cântăresc mai mult în ochii clientului decât reclamele.

Webstock 2018SURSĂ FOTO: https://www.facebook.com/webstock/

 • Val Vesa (Social Media Strategist, Sucuri Inc) – Pentru iubitorii de Instagram, iată că ne-a venit rândul să aflăm care sunt tendințele de Instagram Marketing în 2019:
 1. Video vertical (dă cel mai bine pentru Instagram live, stories, IGTV și Youtube/Vimeo); poți să și filmezi cadre largi și să dai crop pe verticală.
 2. Filtre pentru stories (acele face filters, prin care se pot testa și produse de make-up)
 3. Evenimente offline (followerii pot cumpăra produsele promovate pe instagram; este vorba și de experiențele offline, vizuale, ca de exemplu o ramă de selfie în magazin; a amintit că e important să te asiguri că ai location creat cu adresa afacerii tale)
 4. Cumpărăturile pe Instagram (tabul de Shopping din Explore)
 5. Instagram Story Ads (de luat în considerare, căci este încă destul de ieftin).

Țin să menționez că au fost și niște activări ale brandurilor foarte drăguțe, de care ne-am bucurat pe parcursul pauzelor. Nu am reușit să particip chiar la toate, dar am făcut o poză în cabina Samsung Galaxy, mi-am făcut un tatuaj temporar la Vodafone (am putut să aleg dintre mesajele lor legate de noua campanie #TrăieșteFrumos), fetele de la Cosânzene mi-au făcut cea mai frumoasă împletitură de păr, iar HP ne-a fotografiat într-un leagăn înconjurat cu flori, pentru a avea o amintire imprimată, cu ajutorul celei mai mici imprimante All-in-One din lume: HP DeskJet Ink Advantage 3785 (#ReinventeazăAmintirile).

Webstock Activare

La finalul zilei, am rămas nu doar cu o impresie puternică, întâlnind atâția oameni interesanți, cu mesaje frumoase, care au depășit greutăți și au construit, dar am rămas și cu o bună doză de motivație și inspirație, pentru că am văzut oameni împliniți. Au fost nenumărate exemple de vise împlinite pe scenă, toate, în aceeași zi!