Se apropie Crăciunul, iar eu sunt una din acele persoane care adoră tot ce ține de această sărbătoare; și știu că sunt multe persoane care abia așteaptă să împodobească încă de la sfârșitul lui noiembrie, dacă se poate. Am o fascinație pentru luminițe, cadouri, melodii și colinde de Crăciun de care nu mă satur oricât le-aș asculta.

Iar pentru că suntem, totuși, pe un blog de călătorii, iar anul ăsta nu voi pleca nicăieri de Crăciun, mi-am propus să merg într-o călătorie virtuală și să vă iau și pe voi cu mine. O călătorie având în centru brazii de Crăciun, care pentru mine, constituie o altă fascinație a acestor zile!

Așadar, am selectat 7 orașe din întreaga lume unde bradul de Crăciun este unul deosebit, special, ieșit din comun și pe care sigur mi-aș dori să ajung să le văd și în realitate – și care poate vă va inspira și pe voi pentru următoarele vacanțe de Crăciun!

Cel mai frumos brad de Craciun din Europa – Vilnius, Lituania

În centrul vechi al orașului Vilnius (acolo unde se desfășoară și târgul de Crăciun) se află acest brad de Crăciun unic, care are o adevărată poveste în spate. Din fericire, pentru ridicarea acestuia nu a fost tăiat niciun copac! Construcția din metal de 27 de metri înălțime, realizată din 6000 de crengi și peste 5 kilometri de luminițe nu are cum să nu ne rămână întipărită în minte!

Poate vă întrebați ce reprezintă forma diferită a acestui brad de Crăciun: ei bine, acesta vrea să amintească de una din cele mai importante piese dintr-un joc de șah, și anume, regina! O astfel de piesă a fost găsită de arheologi în 2007, aparținând secolelor XIV-XV, în jurul Palatului Ducal din Vilnius. Evident, nobilimea acelor vremuri avea astfel de îndeletniciri, iar orașul reușește cu succes să-și păstreze istoria și specificul!

Bradul care pluteste – Rio de Janeiro, Brazilia

Acest brad care plutește pe Lagoa a intrat în Cartea Recordurilor de două ori până acum, încă de la prima apariție în 1996, ca cel mai mare brad plutitor din lume! Având în jur de 85 de metri (cam de înălțumea unei clădiri de 24 de etaje), an de an, la începutul lui decembrie, se creează un întreg eveniment la inaugurarea acestuia, însoțit de spectacole muzicale și artificii.

Acesta este așezat pe 11 platforme pentru a putea pluti pe apă, cu peste 900 de mii de becuri LED care să-i ofere multitudinea de culori – care, apropo, pot forma până la 8 combinații de modele. Însă acesta nu a funcționat în fiecare an, fiindcă în 2015 a fost lovit de o furtună și nu a mai putut fi aprins în următorii doi ani din cauza crizei economice – abia anul trecut, în 2018, a revenit în forță!

Bradul de Craciun cu traditie americana – Centrul Rockefeller, New York

Era imposibil să nu adaug New York, orașul care nu doarme niciodată, pe această listă, cu unul din cei mai faimoși brazi de Crăciun din lumemolidul norvegian din Centrul Rockefeller, cu o înălțime între 20-30 de metri. Acesta amintește de tradiția începută de aproape un secol, apărând prima dată în 1933.

Steaua din vârf, de 3 metri, este realizată din cristale Swarovski, și parcă nu-ți vine a crede că începuturile acestui simbol au fost foarte umile: din cauza crizei economice de la acea vreme, în primii ani de existență, bradul era împodobit cu te miri ce. Partea cea mai interesantă este că astăzi lemnul este apoi donat organizației caritabile Habitat for Humanity.

Bradul de marimea unui munte – Gubbio, Italia

Un alt brad de Crăciun original îl găsim în Italia, pe Muntele Ingino. În fiecare an, orașul medieval Gubbio împodobește sute de brazi reali ai dealulului cu luminițe multicolore care strălucesc sub forma unui brad de Crăciun uriaș! Luminițele pot fi văzute din oraș de la o distanță de aproape 50 de kilometri.

Acest proiect unic a fost creat în 1981 și repetat anual, purtând numele de „cel mai mare brad de Crăciun din lume” – bineînțeles, nu în sens propriu. Datorită acestei creații, mari celebrități au ajuns în acest oraș, inclusiv Papa Benedict XVI sau Papa Francis, care au fost și cei desemnați să aprindă luminițele. Chiar Papa Francis a transmis în 2014 că un Crăciun fără luminițe nu este Crăciun!

Bradul cu o tematica diferita la fiecare Craciun – Paris, Franta 

Bradul de Crăciun din Galeriile Lafayette din Paris este unul din cei mai spectaculoși și satisfăcători din punct de vedere estetic, având în fiecare an o temă diferită: de la “From another planet”, cu decorații de meteori, sau “Arctic”, care a fost făcut doar din hârtie, la “Spectacular Spectacular”, din filmul Moulin Rouge. Tema acestui an este “Christmas beehive”, așa că în vârf găsim regina albinelor transformată în înger, înconjurată de ornamente florale. Pe lângă asta, galeriile mai oferă și un patinoar pe acoperiș, de unde pot fi văzute atracțiile cele mai mari ale Parisului!

Bradul de Craciun plin de lumini – Torino, Italia

În Piazza San Carlo se află și acest superb brad de Crăciun simbolic al orașului italian Torino, cunoscut și ca the living room of Turin. Acesta este denumit Ruby Gold Luminarie Tree, fiind alcătuit din culorile specifice acestei sărbători, auriu și argintiu. Cu 22.5 m înălțime, bradul este compus dintr-o structură metalică și mii de beculețe LED care se aprind concomitent și formează diferite jocuri de lumini!

Cel mai mare brad de Craciun din lume – Dortmund, Germania

Dacă nu te-au impresionat așa mult pozele anterioare, sigur cel mai mare brad de Crăciun din lume nu o să te lase rece. Bradul este construit din 1700 de molizi roșii, așezați pe o structură metalică imensă. Cu o înălțime de 45 de metri și cam 50 de mii de luminițe și ornamente care atârnă, acest „brăduț” se află în centrul târgului de Crăciun al orașului german. Iar îngerul acela din vârf cântărește nu mai puțin de 200 kg!

Pe tine care brad te-a impresionat cel mai tare și pe care ai vrea să-l vezi cu ochii tăi? Mai sunt o mulțime de astfel de brazi de Crăciun care au stimulat imaginația și spiritul creator al locuitorilor orașelor din întreaga lume. Eu i-am ales pe cei care mi s-au părut mai aparte. Dacă mai ai și alte idei, te rog să le lași în comentarii. Până atunci, îți urez Sărbători Fericite și pline de Iubire alături de cei dragi!