Deși a trecut ceva vreme de când am fost în Bali, mi-am dorit mult să scriu pe blog despre o experiență unică pe care o poți încerca acolo. Mai ales că am observat că nu prea există articole despre această atracție turistică indoneziană pe site-urile românești. Este vorba despre leagănele la înălțime din jungla balineză, denumite și Bali Swings, care au căpătat tot mai multă popularitate în ultimii ani, mai ales în pozele de pe rețelele de socializare.

Dacă nu știți exact ce sunt, sigur ați văzut fotografii cu astfel de spații, care de la simplul concept al unor leagăne imense care lasă turiștii parcă suspendați în aer, plutind deasupra junglei, a palmierilor sau a teraselor de orez, s-a transformat în adevărate locuri instagramabile: amintiți-vă de fotografiile cu îndrăgostiții surprinși îmbrățișați în niște cuiburi enorme de păsări, de exemplu! Aceste leagăne, precum și restul atracțiilor inventate pe lângă, sunt perfecte pentru iubitorii de adrenalină, dar și pentru cei care adoră jungla și vederile panoramice, dintr-un punct de vedere diferit – din aer!

Eu am ajuns la Tegallalang Rice Terrace din Ubud, acolo unde am și avut această experiență. Acel leagăn mă fascinase încă din depărtare și, chiar dacă pare că te cuprind emoțiile când îți pun echipamentul de protecție (mai ales dacă nu ai mai făcut asta înainte), nu mai ai cum să dai înapoi. Iar apoi te acaparează un sentiment incredibil de libertate și pozele ies grozav. Oricum, și priveliștile sunt superbe, verdele teraselor lor de orez este unul puternic, atrăgător, reconfortant.

Bali și oamenii din Bali, în general, au o energie pozitivă, încântătoare, de care ți se face dor imediat ce ajungi acasă.

Iar dacă tot discutăm despre acest subiect, haideți să vedem cam unde vă puteți distra cu aceste leagăne dacă ajungeți în Bali. Se pare că cele originale au fost localizate în Ubud, acolo unde se află și cele mai bune dintre ele, dar această afacere în turism a prins atât de bine, încât mai sunt alte câteva sute de astfel de leagăne în Bali cu priveliști care mai de care mai atrăgătoare!

Eu m-am simțit datoare să realizez o mică cercetare și să fac un top 5 cu acele locuri care oferă experiența autentică a unor Bali Swings, ceva mai ieșite din comun și mai deosebite, la care cred că v-ar încânta să ajungeți măcar o dată în viață!

🌴 Tegallalang Rice Terrace Swing

Voi începe cu leagănul la care am ajuns și eu. Aici vorbim, de fapt, de două leagăne, fiecare atârnând între doi palmieri, situate deasupra teraselor de orez Tegallalang (în nordul orașului Ubud). Se pare că unul din ele se află exact la intrare, când vii dinspre șosea, iar celălalt se află în centrul plantațiilor de orez, la o înălțime considerabilă, acolo unde sunt făcute majoritatea fotografiilor de pe Instagram.

Sunt unele din cele mai populare terase cu orez. Deși se spune că sunt aglomerate în general, am avut șansa să nu găsesc prea mulți turiști în acea zi. Pentru mine întreaga experiență a fost o surpriză cap-coadă (înainte nu auzisem de aceste leagăne, nici nu știam că le pot găsi acolo), deci cu atât mai plăcută. La început, admirând terasele verzi și plimbându-ne printre ele după ce am luat prânzul (ai și niște terase drăguțe unde poți mânca), privirea mi-a fost atrasă de o fată care se tot apropia de norii albi de deasupra insulei balineze; atât de mult m-a atras imaginea, că am zis că trebuie să încerc și eu!

Cu toate că oferă niște priveliști deosebite, alături de adrenalina specifică, mulți turiști consideră că nu se compară cu originalele Bali Swings, despre care vom vorbi mai jos! Însă se spune că Tegallalang este cel mai bun loc din punctul de vedere al priveliștilor și al prețurilor rezonabile – costă 10 dolari ca să te dai în leagăn și să faci oricâte fotografii dorești (alți operatori pot cere sume mult mai mari, de 35 USD, de exemplu). Acest loc mai este popular printre turiștii care vin să prindă răsăritul, datorită luminii calde care acoperă frumusețea nativă a teraselor.

🌴 Blangsinga Waterfall Swing

D’tukad River Club este primul club de aventură construit în natură, pe marginea unui râu, din Ubud, cu leagăne și case în copaci, oferind priveliști deosebite, care fac acest loc diferit de alte leagăne din Bali!

Am ales să adaug acest loc pe listă fiindcă mi s-a părut deosebit datorită cascadei (pe numele său, Blangsinga) și a râului, în primul rând, care pot fi surprinse în fundalul oricăror fotografii. Se deosebește de celelalte atracții datorită facilităților adiacente, adică datorită piscinei, restaurantului și a barului și se află la 30 de minute cu mașina de centrul Ubudului.

Aici ai posibilitatea de a face fotografii și în cuiburile gigantice, special create pentru un efect artistic. Pe lângă asta, de-a lungul malului râului ai tot felul de locuri instagramabile de care te poți bucura, alături de ospitalitatea balineză!

🌴 Bali Swing

Bali Swing are numeroase leagăne, aflate la diferite distanțe în aer – de 10, 15, 20 sau 78 de metri deasupra pământului. Dacă înainte te bucurai de priveliștile asupra teraselor de orez sau a cascadei, aici ești înconjurat de pădurile tropicale și ai vedere asupra râului, a cascadei și a verdeții specifice junglei. Unele din cele mai creative leagăne, acestea sunt și cele originale, fiind situate tot lângă Ubud.

Singura problemă este să-ți alegi leagănul potrivit, în funcție de cât ești de dornic adrenalină. Însă dacă nu te atrage așa tare să te dai în leagăn și vrei, totuși, o poză de poveste, într-un cadru liniștit, poți încerca acele Hanging Nests, adică cuiburile de care am tot vorbit, ce atârnă între doi palmieri enormi. Posibilitățile sunt infinite: poți face poze singur, în cuplu, sau cu prietenii.

Cum funcționează? O scară este poziționată pentru ca turiștii să poată urca în acele Hanging Nests și este apoi dată la o parte pentru a face să pară că stau pur și simplu suspendați în aer, asemenea unor păsări în cuibul lor! Însă acest loc mai oferă și alte atracții unde poți face fotografii și te poți distra, precum Butterfly Garden, Heart-shaped Rock sau Huge Stone, toate lăudându-se cu priveliști superbe asupra canionului, a văii și a cascadei!

🌴 Wanagiri Hidden Hill

Ce are diferit Wanagiri Hidden Hill? Faptul că leagănele și cuiburile de păsări de aici au ambele vedere spre Twin Lakes – mai exact, spre Lacul Tambingan și Lacul Buyan -, amândouă fiind înconjurate de dealurile verzi, cu păduri și temperaturi ceva mai scăzute.

Conceptul acestui loc a fost acela de a crea un mic rai pentru fotografi și instagrammeri – prin urmare, include un leagăn mare, dar și unele mai mici, cuiburi făcute pentru mărimea unui om, căsuțe în copaci, bărci și multe alte atracții vizuale. Acestea sunt realizate într-un stil rustic plăcut, din lemn și bambus și, aparent, băieții de acolo au și câteva panouri care să reflecte lumina, astfel încât turiștii să aibă parte de cele mai reușite fotografii!

Se pare că și aici există o competiție destul de mare printre localnici de a-și atrage turiștii pe platformele și leagănele concepute de ei, dar este de admirat creativitatea cu care lucrează pentru a da viață unor locuri de vis, înconjurate de frumusețea naturii balineze.

🌴 Datu Swing („The Ocean Swing”) de pe insula Gili Trawangan

Aici vorbim despre un loc superb, care se află, de fapt, pe o altă insulă indoneziană, în apropierea Bali-ului. Chiar dacă nu se găsește propriu-zis în Bali, mi-a plăcut prea mult conceptul ca să nu-l includ și în acest top! Gili Trawangan este o insulă aparte, iar Datu Swing a fost creat special pentru turiști, ca primul leagăn deasupra oceanului al insulei; fiindcă popularitatea sa a crescut așa mult, acest leagăn a devenit mai cunoscut decât insula în sine!

Care este istoria acestui Ocean Swing? El a fost construit ca emblemă a Hotelului Ombak Sunset, în 2014, și a avut un impact atât de mare, încât au tot început să apară astfel de leagăne în valurile oceanului, împrejurul insulei Gili Trawangan. Numele Datu vine de la denumirea folosită în mod tradițional pentru casta regală din Lombok, care face legătura cu frumusețea apusului, atunci când soarele se ascunde în spatele mărețului Munte Agung, lăsând în urmă acel oranj cald, aproape regal!

În general, Insula Gili Trawangan este cunoscută ca The Party Island, însă se pare că această zonă ar fi una ceva mai liniștită, mai sălbatică și poetică. Nu este obligatoriu să stai la acest hotel, de care aparțin aceste leagăne, pentru a face niște fotografii superbe și a te bucura de plaja de aici și de apusuri, care, totuși, adună destul de mulți turiști!

⚠️Atentie la accidente

Deși experiența în sine și acest articol au fost un deliciu, mă simt responsabilă să semnalizez și părțile mai puțin plăcute. Părți la care poate nu ne-am gândi, în condițiile în care ni se pare de la sine înțeles să se ia niște măsuri de siguranță când vine vorba de astfel de activități. Și în cazul celebrelor Bali Swings, care au luat tot mai multă amploare în ultimii ani, mulți operatori s-au avântat să creeze astfel de spații pentru turiști, fără a lua în considerare siguranța acestora. Astfel, în iulie 2018, un turist francez a murit încercând să-i dea avânt fiului său aflat pe leagăn, căzând în mod tragic în prăpastie.

Ce m-a impresionat cel mai tare pe mine a fost că acest accident a avut loc chiar la terasele de orez din Tegallalang, acolo unde am ajuns și eu și unde mi-am pus toată încrederea în operatori!

Nu cred că trebuie să fim descurajați! Cu puțină grijă și atenție îndreptate în a alege locul potrivit unde să avem această experiență, cred că ne putem bucura cu sufletul deschis de superbele panorame, reușind să rămânem cu unele din cele mai artistice fotografii și cu cele mai prețioase amintiri!