La mijlocul lui octombrie, un perete gol al camerei mele urma să capete viață cu un panou plin cu 7 fotografii vesele, deasupra căruia scria de mână Work and Travel. Una, în care mă sprijineam de un Sequoia uriaș din Parcul Național Yosemite, alta într-o barcă pe Lacul Mono, lângă un tânăr chipeș, ce ținea vâslele; încă una, ușor îndoită într-un colț, în care mă aflam în centrul unui grup de șapte persoane, pe Hollywood Boulevard din Las Vegas. Cu obrajii rumeni de la soare, cu pielea bronzată și cu cele mai largi zâmbete pe care le puteam purta.

O altă fotografie mă înfățișa pe un colț de stâncă al Marelui Camion, în timp ce, lângă, Statuia Libertății stătea semeață într-un selfie făcut alături de același băiat cu ochi albaștri și de încă un cuplu. Tot în New York, avem o fotografie făcută într-o seară, cu multitudinea de lumini și reclame în spate. Și nu în ultimul rând, în brațele lui, cu spatele la cameră, suspinam la un apus superb, cu nuanțe de portocaliu și roșu, pe o plajă din California.

Dar haideți să dăm puțin timpul înapoi. Cu câteva luni în urmă, nu știam nimic despre toți acești oameni. Știam doar că nu părăsisem niciodată țara, că nu zburasem vreodată cu avionul. Eram anul doi de facultate și aveam nevoie să mă arunc în viață, să dau înconjurul lumii, să descopăr lumea și, implicit, pe mine!

Aveam 22 de ani, iar la 22 de ani te simți invincibil. Iar când pășești în SUA te simți ca Alice în Țara Minunilor!

Am crescut cu desenele animate americane. Înainte să învăț despre geografia României, auzisem de Muntele Rushmore, de Marele Canion, și abia așteptam rarele zile când ajungeam la cinema cu o pungă de popcorn și o sticlă de Cola.

Căutând oferte turistice pe internet, am ajuns să-mi organizez vacanța cu Work and Travel, de care mai auzisem printre cei de vârsta mea. Cei de la CND Turism au avut grijă de mine, mi-au făcut cea mai ușoară plecare posibilă, răspunzându-mi la toate întrebările și asigurându-se că voi avea o companie plăcută pe drum!

De ce i-am ales? Mi-au inspirat încredere, datorită experienței de 10 ani, dar mai ales datorită faptului că ei înșiși au pus piciorul în SUA, putând să mă bazez astfel pe cunoașterea lor directă. Și da, am plecat fără să cunosc pe nimeni de dinainte!

Avantaje Work and Travel

Așa cum îi spune numele, programul Work and Travel este deschis studenților care sunt dispuși să lucreze peste ocean timp de 3 luni de-a lungul verii, iar încă o lună să-și trăiască visul american și să se bucure de banii câștigați prin propriile forțe. Dar Work and Travel este mai mult de atât, este un test de maturizare, un test de curaj, de învingere a propriilor temeri, de reconectare cu oamenii și, mai ales, cu propria persoană!

În cazul meu, prima dată într-o țară străină nu a fost doar atât. A fost și prima dată când am pășit pe un alt continent. Mi-am dorit foarte mult să lucrez într-o zonă cu peisaje naturale, mai mult decât într-un oraș mare. Primele trei luni le-am petrecut într-o rutină cu care m-am învățat rapid. O rutină ce mă făcea să mă trezesc plină de viață. Lucram la un fast-food în West Yellowstone, Montana, și eram plătită cu 9 $/lună. Fiindcă aveam contact cu clienții, starea pozitivă se transfera ușor, iar oamenii caută asta, pe lângă o servire impecabilă.

Da, primele zile au fost mai grele, dar am avut noroc de o cazare cu condiții bune, în apropierea locului de muncă. Mă plimbam cu bicicleta pentru a gusta cât mai mult din noua viață, iar pentru că știu destul de bine engleza mi-a fost ușor să învăț procedurile de lucru și să am contact cu oamenii. Totuși, la final, îmi îmbunătățisem considerabil vocabularul și venisem în țară nu doar cu amintiri, dar și cu noi expresii, după contactul direct cu americanii simpatici.

Însă ce mi-a ridicat moralul au fost oamenii implicați în același proiect ca mine, fie că erau români sau străini. Deveniserăm în scurt timp o familie. O familie care râdea des, se distra și mai și greșea… dar o familie în care ne susțineam unii pe alții.

Abia așteptam să parcurg trasee în Parcul Național Yosemite, să mă bucur de peisajele superbe, să le fotografiez și să surprind din flora și fauna specifică. Având o companie așa plăcută, încă din al doilea weekend ne-am unit și am plecat, cu gândul să facem traseul spre Glacier Point – plin cu puncte de belvedere!

Curând, fiindu-ne alături și la bine și la greu, și când ne-am îmbolnăvit, și când aveam nevoie de ajutor pe traseele înguste, ne-am planificat și marea vacanță de o lună împreună – vacanța ale cărei dovezi stau atârnate de peretele meu și ocupă un spațiu uriaș din memoria laptopului. Eram șapte tineri, care am învățat împreună ce înseamnă solidaritatea, respectul și ajutorul reciproc. Nu doar că am cunoscut alte culturi, începând cu cea americană, dar am cunoscut eternele valori umane, atât de prețioase, între care nu există granițe!

Banii câștigați au fost suficienți ca să mă întorc cu produse de la brandurile favorite, cu suveniruri, cu cadouri pentru cei dragi și să reușesc și să ajung în locurile la care tânjeam de mică!

Revenind la fotografiile de pe peretele meu, credeți că doar cu ele am rămas?

Am rămas cu el, datorită faptului că CND Turism a avut grijă să nu plec singură din țară în drum spre Marele Vis American.

Am rămas cu noii membri ai familiei noastre, din diverse părți ale lumii, care ne așteaptă să îi vizităm. De fapt, vom petrece Revelionul împreună în Berlin.

Dar, cel mai important, am rămas cu cunoașterea: într-o singură vară am crescut și am învățat, câți alții-n zece!

Astfel, niște vise timide, ce se conturaseră încă din copilărie, au ajuns niște amintiri excepționale care-mi decorează peretele și inima, dovada vie a acestor experiențe fiind prietenii ce i-am câștigat pe viață!

 

***Articol scris pentru Proba 17 din SUPERBLOG 2018***