În 1520 Ferdinand Magellan descoperă strâmtoarea ce-i va purta numele din acel moment. Charles Darwin cercetează amănunțit zone din Patagonia și Țara de Foc, în anii 1830, în cadrul voiajului de 5 ani la bordul navei Beagle. Această expediție în jurul lumii îl va ajuta în cercetările lui, ce vor duce la apariția celebrei teorii evoluționiste. Jules Verne a scris un roman despre acest loc, denumit „Farul de la capătul lumii”, în care acțiunea este legată de un far care se construiește la întâlnirea dintre Oceanul Atlantic și Pacific, în sudul Țării de Foc. Drumul unui echipaj al unei nave spre Capătul Lumii este înfățișat și de un scriitor român, Radu Tudoran, în romanul său din 1954, „Toate pânzele sus!„.

Astăzi am decis că pașii mei vor merge pe aceleași urme, reale sau imaginate. Astăzi am decis că orice temere va dispărea și voi ajunge pe un nou continent, în emisfera sudică, acolo unde Atlanticul întâlnește Pacificul. Astăzi am decis că, mergând într-un ținut al extremelor, cum este Patagonia, voi lupta nu doar cu schimbările de temperatură, nu doar cu natura superbă, dar plină de încercări – voi lupta mai ales cu mine însămi și voi reuși să înving!

Iată câte povești legate de un loc magic, un loc supranumit Capătul Lumii, care se întinde pe teritoriul a două state: Argentina și Chile! Când ești un călător desăvârșit, păi vrei să călătorești oriunde, chiar și (sau mai ales) la capătul lumii! Am tot călătorit, am mers și am văzut, mi-am lăsat pașii cu încântare pe câteva țări ale mapamondului…

Dar încă nu am aflat cu adevărat ce înseamnă turismul de aventură! Cred că doar cu el începe de fapt maturizarea oricărui călător!

Cum va arata aventura vietii mele?

După mult timp în care a păși pe tărâmul din Sudul Americii a fost o dorință puternică pentru mine, dar nu suficient de înflăcărată încât s-o pun odată și-odată în practică, am înțeles că timpul trece. Că niciodată nu va exista un moment mai bun decât acum pentru a pleca unde te poartă inima! Că a aștepta și a amâna să faci ceea ce vrei este frustrant și te doboară, încetul cu încetul!

Am mai decis următoarele:

  • Neapărat să ajung să întâlnesc… pinguini! De altfel, cine nu ar vrea să cunoască de aproape o creatură așa simpatică? Nu de alta, dar acolo, în El Calafate, se găsește o întreagă colonie de pinguini, care au puțin peste jumătate de metru înălțime. Ce mi se pare nostim și interesant este stilul lor de a merge – și nu doar mersul legănat specific: dacă unul se oprește, se oprește tot șirul fiindcă nu au pe unde să se ocolească! 

  • Ca să rămân mută de uimire (poate și de frig), mi-am pus pe listă o vizită la ghețarul Perito Moreno, pe Lacul Argentino. Cel mai probabil, pentru voi sunt doar niște nume, așa că vă îndemn să asociați acest loc cu pereții săi uriași de gheață de peste 70 m. Ce-l face atât de special? Pe lângă spectacolul estetic, este singurul ghețar dintre cei trei din Patagonia care este în continuă creștere! Un fenomen uimitor, mai ales în condițiile încălzirii globale!
  • Știți fotografiile alea de ne lasă cu respirația tăiată (și fără a fi modificate în vreun program) cu ghețari, lacuri, munți impunători, unde natura se lasă răsfățată și ne și răsfață? Parcul Național Torres del Paine merită cel puțin 2-3 zile de trasee, fotografii și guri căscate de uimire la tot pasul. Plus că mă atrage și ideea posibilității de a vedea niște condori (cele mai mari păsări de pe Pământ), celebrii vulturi din Munții Anzi – din păcate, însă, pe cale de dispariție!

  • Următorul țel? Cine nu dorește să vadă linia unde Oceanul Atlantic întâlnește Oceanul Pacific? Ushuaia, capitala Țării de Foc, dar și cel mai sudic oraș al planetei oferă această oportunitate. Asta pe lângă faptul că el în sine este un oraș aparte, cu ghețarii lacului și cu munții în fundal, constituind punctul de plecare pentru vasele ce pleacă spre Antarctica!

Orice călătorie începe cu primul pas! Eu m-am gândit obsesiv la cei un milion de pași, fără să înțeleg că, astfel, mă voi bloca singură. Că oricum fiecare pas duce la altul! Ca în orice drumeție pe munte, nu privești la vârf decât ca să te inspire, nu ca să te lași sugrumat de frica de a mai porni!

Uneori, muntele este cel mai mare învățător!

Bun. Planul era pe jumătate făcut. Să plec singură? Greu de crezut. Aveam nevoie de niște persoane care să cunoască zona, aveam nevoie poate nu doar de un prieten sau doi, ci de un grup de oameni cu aceleași țeluri. Aventura putea deveni mult prea periculoasă fără un picior alături de mine care să mai fi călcat acolo. Aveam nevoie de o excursie personalizată în Patagonia și Țara de Foc, de o expediție fără egal, organizată de persoane cu experiență!

Nu mi-a fost greu să aflu despre Extreme Travel and Adventure. Ei sunt asociați cu ideea de turism de aventură, având experiență de ani de zile în a ajunge pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, precum și către cele mai îndepărtate destinații. Au condus zeci de români astfel, în grupuri organizate, oferind siguranță acolo unde adrenalina și aventura pot căpăta conotații negative. Ofertele lor sunt bine gândite și includ majoritatea cheltuielilor. Astfel, prețurile la bilete sunt mult mai mici decât dacă le-am achiziționa individual.

Nu doar că aveau inclus în circuitul lor tot ce îmi notasem deja, dar mi-au oferit noi idei, îmbinând perfect: zilele de vizitat orașe, cu cele de acțiune din munți sau de pe lacuri; momentele de repaus cu cele de aventură. Haideți să vă zic unde vom mai ajunge în februarie, în circuitul de 14 zile:

  • A zis cineva ceva despre capitala tango-ului? Fiindcă vom trece și prin Buenos Aires, unde vom ajunge la Plaza de Mayo, care a fost scena pentru unele din cele mai importante evenimente din istoria Argentinei!

  • Parcul Național Los Glaciares, al doilea ca mărime din Argentina, al cărui nume face referire la… gigantica calotă de gheață din Munții Anzi, cel mai mare, de altfel, după Antarctica și Groenlanda. Cum am zis, Patagonia este recunoscută pentru mixul de peisaje: și aici, avem la vest zonele acoperite cu zăpadă și gheață, iar la est, muntele verde, așa cum îl știm!
  • Vom trece și pe la baza Muntelui Fitz Roy, un munte care chiar dacă nu impresionează prin înălțime, a luat vieți omenești din cauza traseului periculos!

  • Nu ne limităm doar la frumusețile naturii, ci și la culturile specifice zonei; așa că vom vizita și orășelul Puerto Natales din Chile, situat pe malul unui fiord. Plus că Muzeul Istoric din centru prezintă artefacte ale populației indigene din regiune.
  • Vom ajunge și în capitala orașului Chile, Santiago de Chile, cel mai mare oraș, bogat din punct de vedere turistic. Dacă acest circuit nu era suficient de diversificat, iată că de la drumeții în natură (mai exact, traseul W pe care îl vom parcurge în Torres del Paine), se adaugă nu doar orașele mici, ba chiar încă o mare capitală!

Sunt trei faze ale entuziasmului unui călător! Eu mă aflu la prima și mă bucur că deja o pot împărtăși cu voi! Este vorba despre planificare, când îți imaginezi cum va fi marea ta călătorie! A doua fază este călătoria în sine, când urmează lucruri neașteptate. A treia o reprezintă rememorarea, prin fotografiile și amintirile personale! Întotdeauna aici se află punctul în care îți dai seama că realitatea aventurii în care te-ai îmbarcat ți-a depășit toate așteptările!

Dacă credeți că asta este tot, ei bine, probabil că nu mă voi opri aici! Orice călător știe că atunci când își programează o călătorie mai trebuie să programeze una în avans, ca la întoarcere să nu simtă acea nostalgie și acel dor de tărâmuri noi și de condiția de explorator – trăiri foarte acute, de altfel!

Așa că mă gândesc la niște excursii prin Munții României (ca să nu exagerez cu aventurile prin străinătate în același an); dar nu promit nimic, că dacă aud de expediție Himalaya sau expediție Nepal, deja simt tentația. Și pentru că știu că am iubitori de natură, animale sălbatice și aventură printre cititori, poate vă atrage mai mult atenția ideea de circuite safari. Nu de alta, dar băieții de la Extreme Travel and Adventure le organizează pe toate cele pomenite până acum, și nu doar atât!

 

SURSĂ FOTOGRAFII: http://adventure-travel.ro/

***Articol scris pentru Proba 10 din SUPERBLOG 2018***