Să ții minte, nepoate! Hotărârile femeii și vântul de iarnă se schimbă des! Am oftat și mai adânc când mi-am amintit vorbele bunicului. Mai exact, un proverb englezesc. La vârsta aia de 12-13 ani, ce să știu eu despre femei și, mai mult, despre (in)capacitatea lor de a lua decizii prompte? Bineînțeles că nu-mi rămânea decât să (încerc să) le înțeleg peste ani de zile…

– Dar, iubito, așa ai spus și ultima dată: că nu știi sigur! Te-ai fâstâcit între casa asta, în apropierea parcului și aia cu vedere la mare. Știi bine că mereu ne-am dorit una cu vedere la mare…

– Da, am fost puțin confuză, dar până la urmă m-am decis!

– Și ce-ai decis?

– Că o vreau pe cea la mare, dar nenorociții nu ne-au păstrat-o, cum au promis…

– Păi te-ai hotărât în două săptămâni, normal că a venit cineva cu o ofertă mai bună și au vândut-o! Măcar au fost suficient de drăguți încât să ne lase trei-cinci zile la dispoziție să dăm un răspuns.

Se întristă.

Mă ia cu cald! făcu ea, fluturându-și mâna în aer, teatral, ca și cum aflase o veste groaznică. Să lăsăm trecutul în urmă, își lăsă ea capul pe brațul meu. Acum, legat de noul dormitor: culoarea dominantă să rămână oranj sau violet aprins?

Între timp, ajunse și tata, dintotdeauna pasionat de construcții și punerea la punct a locuințelor, chiar dacă meseria lui a fost cu totul alta. A anunțat din pragul casei că are temele făcute.

– Dragii mei, înainte de amenajat – știu că vă grăbiți la asta “ca fata mare la măritiș”, deși vorba aia, doar ce ați avut nunta acum… cât, o lună?! Așadar, înainte de alegerea culorii pereților, sau mai știu eu, a lampei perfecte, în nu știu ce nuanță sofisticată, nu uitați că se apropie iarna. Așa că, primul lucru: știți ce e acela un certificat energetic?

Ne privirăm unul pe altul, cu ochi mari.

– Un document care atestă capacitatea casei din punct de vedere energetic? zâmbi ea tâmp.

Am recunoscut în zâmbetul acela faptul că era sigură că a zis o prostie.

– Ceva-ceva tot ai dedus de la simpla denumire. Corect spus, este o estimare a consumului de energie – a unui imobil, a unei clădiri, apartament, sau știu eu, altă parte încălzită a unei clădiri. Energia de care vă zic este utilizată pentru: climatizare, iluminat, încălzire, producere de apă caldă și ventilare.

Tatei îi plăcea să le numere pe degete, împingând mâna în față, crezând că vom reține mai ușor, pe măsură ce-și amintea și el.

– Pentru a putea îmbunătăți consumul de energie al unui imobil, e necesar să-l știm de dinainte! Cum nici voi, și nici eu, nu suntem pricepuți din punct de vedere tehnic să vedem toate detaliile acestei case, un bun indicator este clasa energetică în care aceasta se încadrează! Este o-bli-ga-to-riu să dețineți un certificat energetic, mai ales în cadrul unor renovări majore, cum faceți voi cu casa asta, proaspăt cumpărată.

– Bun. Practic, aflăm niște date. Dar dacă trebuie să îmbunătățim casa – și mai mult ca sigur trebuie, că nu a fost locuită de mai bine de zece ani de zile, – cum facem asta?

– Aici vorbim de un audit energetic, care include și certificatul energetic de care v-am zis. Vedeți voi, pe lângă faptul că respectați niște norme, astfel încât consumul energetic să fie minim, veți avea astfel și cheltuieli reduse! Pe termen lung! Plus că, din anul 2020 e stabilit să avem numai clădiri cu zero energie!

– Și cât vor dura toate astea? întrebă ea, ușor bosumflată.

Îi simțeam dezamăgirea în voce. Știam interesul ei: să se ocupe de decorat, de luat mobilă și toate cele.

– Odată ce aduni actele necesare și le trimiți celor de la Enermed Impex SRL, durează foarte puțin să ți-l elibereze: de la 4 la 24 de ore!

– Certificatul. Dar auditul?

Tata s-a prins că nu-i conveneau treburile astea “practice și plictisitoare”, cum le numea ea. Zicea mereu că nu-i țin nici de cald, nici de rece. Măcar în privința lor era mereu 100% decisă și convinsă. Dacă nu ținea de culoare, aranjamente, creativitate, ambient plăcut, îi pălea complet interesul.

Am încercat să-i explic apoi că tremurând de frig la iarnă, degeaba o să aibă cele mai frumoase flori decorative, în ton cu lenjeria patului și mai știu eu ce model atipic al lustrei.

– Of, of, of. Așa cum dragostea nu trece prin stomac, așa nici cuvintele și privirile calde nu vă vor opri tremuratul la iarnă. Vreți să prindeți Crăciunul în noua voastră casă?

– Da! am răspuns în același timp, ca doi copii răsfățați.

– Păi atunci bateți fierul cât e cald! Ocupați-vă din timp de treburile astea și veți avea un Crăciun fără dârdâieli. Și, mai ales, fără cheltuieli uriașe pentru a vă asigura un trai confortabil!

Am luat cu toții o mică pauză. Se construi o ușoară tensiune în aer, iar eu eram la mijloc, lucru deloc plăcut.

– Despre audit…

L-am invitat din priviri să continue.

– Așa. Mai nou, primăriile cer (cum am mai spus) obligatoriu acest studiu atunci când vine vorba de modernizarea imobilelor. După ce se întocmește certificatul energetic, auditorul energetic vă va face recomandări ca să îmbunătățiți clasa energetică, dar și ca să reduceți consumul de energie!

Tata păstra ceva din meseria de profesor. Îi plăcea să ne explice, îi plăcea să știe tot și, mai presus de orice, îi plăcea să aibă dreptate. Iar când știi tot, sunt slabe șanse să nu ai dreptate.

– Există vreo șansă să avem consum energetic minim? întreb eu.

– Mă bucur că ai întrebat! Sunt câteva soluții. Stai oleacă, mi le-am notat eu undevaaa, zise, scoțând o foaie mototolită din buzunarul din spate al blugilor. Bun. Sunt luate de pe site-ul lor. Dă-mi și mie ochelarii, te rog! Ia să vedeeem, ce am scris aici…

  • becuri de tip LED, pentru iluminat
  • electrocasnice cu consum energetic redus, dar bineînțeles, mai scumpe
  • programatoare ca să încălziți sau să răciți casa doar în intervalul în care o ocupați (Nu e asta o treabă isteață? Așa, nu mai consumați inutil energie pentru încălzire sau răcire!)
  • zonarea locuinței (Ați mai auzit de așa ceva? Ce bine era dacă știam de când mă luasem cu maică-ta, că aveam o cameră de oaspeți vai de capul ei, care abia daca era locuită o săptămână pe an… Prin zonarea locuinței, încăperile în care nu intrăm prea des nu necesită încălzire permanentă!)
  • și la costuri ceva mai mari, de data asta, intră investițiile ridicate în surse regenerabile de energie. De exemplu: panouri solare termice pentru încălzirea apei, încălzire spațială, utilizare de pompe de căldură sau panouri fotoelectrice.

Tata continuă:

– Iar pentru o casă eficientă energetic, cu costuri reduse la întreținere, ce puteți face? Unu, puteți folosi izolator termic; de regulă, polistirenul expandat. Ăsta ajută la micșorarea pierderilor de căldură. Indiferent ce material alegeți, prin legislație, trebuie folosit minim 10 cm pentru pereții exteriori, minim 20 cm pentru acoperiș și 5 cm pentru pardoseală. Doi, ferestrele au rezistența termică cea mai scăzută! Dacă alegeți tâmplărie de calitate bună, investiția se va recupera în timp. O să vedeți pe facturi!

Ah, și îi plăcea tare mult să vorbească în proverbe. Și-a încheiat pledoaria cu un proverb turcesc, dacă nu mă-nșel, pe care mi-l repeta de mic. Fie vorba între noi, cred că a preluat obiceiul ăsta de la bunicul. Însă nu știu cum se întâmpla, că niciodată nu-și repetau zicalele – păstrau un fel de originalitate acolo unde problema originalității nu poate fi pusă (în proverbe, adică zicale fără un autor cunoscut, repetate de generații întregi!).

– Și nu uitați! ridică degetul, concomitent cu sprâncenele stufoase. Cui îi fierbe creierul în august, îi fierbe cazanul iarna!

 

În cele din urmă, tata a plecat. Ajunserăm în micul meu apartament, cu gândul de a face niște ordine în acte și a le aduna pe cele necesare obținerii certificatului energetic. Aveam nevoie de: planurile de arhitectură ale fiecărui nivel al imobilului, anul construcției casei, memoriul de arhitectură. Bineînțeles că adunasem o parte, dar le amețisem cu alte acte, aruncate prin sertare.

– Iubito! am strigat eu din altă cameră. Ai găsit restul actelor?

Nu-mi răspunse. M-am gândit că e prinsă în lucru și citește cu interes detaliile, gând ce mi s-a confirmat când am intrat în sufragerie și am surprins-o cu laptopul în față, concentrată. Când să mă apropii, ecranul era plin cu nuanțe de mov…

– Încă nu înțeleg de ce trebuie să-mi pierd vremea cu treburile astea plictisitoare, în loc să trecem la ceva cu adevărat important, se scuză ea, mieroasă, ca atunci când e prinsă cu mâța-n sac.

– Cum ar fi?

– Paleta de culori din dormitorul nostru! Asta nu e o treabă care se poate decide de pe o zi pe alta!

Cred că totuși am să mă descurc și singur cu documentele necesare pentru auditul energetic…

– Deci, ce preferi? Oranj sau violet aprins? Nu mă pot decide!

Sursă FOTO: https://www.certificat-energetic24h.eu/ și https://pinterest.com/

***Articol scris pentru Proba 13 din SUPERBLOG 2018***