Toate ca toate, dar noi unde facem Revelionul?

Iată întrebarea care-mi bântuie zilele de prin septembrie-octombrie și până la sfârșitul anului. Că doar nu vrem să ne prindă acasă, stând la televizor și ciocnind un pahar de șampanie plictisit, după ce ne-am ghiftuit cu mâncărurile de sărbători. Iar cele câteva sute de lei dați pe o noapte la un restaurant – o noapte care s-ar putea să nu iasă chiar cum îți dorești – nu sunt mai mult bani irosiți? Apoi vin restul să zică că ei nu-și mai bat capul că au făcut deja Revelionul anul trecut.

Atunci, mi-a venit ideea: nu mai bine să mă prindă Noul An muncind?! Așa, nu ne mai limităm Revelionul doar la o noapte, ci îl facem să dureze 7 zile!

Da, plănuiesc să muncesc în noaptea de Revelion; ca blogger de travel, voi pleca într-o vacanță de neuitat, într-un loc exotic, și voi începe anul 2019 în forță, făcând ce îmi place cel mai mult: mă voi pierde în peisaje superbe și-mi voi pune la încercare spiritul de aventură. Unde mai pui că vor ieși și niște materiale reușite pentru blog!

De ce un Revelion in Thailanda?

Denumită și Țara Surâsului lui Buddha, consider că Thailanda este dorința ascunsă a oricărui călător – iar în inima mea, dăinuiește de multă vreme. Vorbim de un paradis care îmbină munții și pădurile din nord, cu plantațiile de orez din centru (de-un verde intens, adorat de ochiul uman); nebunia cumpărăturilor din magazinele moderne, cu zona litorală cu insule desprinse din poveste… Unde mai pui și 2000 de temple ce ne reamintesc de Adevărurile Vieții!

Cum o vacanță în doi e mai reușită când aveți suflete de exploratori, l-am luat de mână, i-am prezentat planul și i-a surâs din plin ideea. Chiar dacă gesturile de afecțiune în public sunt considerate nepoliticoase în Thailanda, asta nu ne face să dăm înapoi! Când toată lumea abia va aștepta să intre în casă după frigul de afară, noi vom face baie în mare în ianuarie și ne vom întoarce bronzați la câteva zile după Revelion!

Am căutat pe internet oferte speciale Revelion și parcă nu ne mulțumea nimic din ce găseam! Dacă tot ajungeam pe acest tărâm îndepărtat, voiam să-l simțim din plin și să intrăm în Noul An efervescenți, fericiți și gălăgioși – și Doamne-ajută să ne meargă așa tot anul!

Ce vrem sa facem în Thailanda?

Noi cel puțin, când ne gândim la Thailanda, ne gândim mai ales la plajele întinse cu nisip alb, parcă din altă lume. Bineînțeles că abia așteptăm să ne pierdem în turcoazul Insulelor Phi Phi; îmi doresc de ceva vreme să facem scufundări, pentru a explora coralii și peștii exotici, și să ne lăsăm duși de barcă pe valurile mării.

El își dorește să explorăm ținutul Parcului Național Ao Phang Nga – de altfel, zonă protejată din anul 1981 – cu zeci de stânci de calcar ce se înalță din apa verde-smarald, insule de forme și dimensiuni diferite, peșteri subacvatice și situri arheologice.

Nu mai zic că Bangkok (oraș plin de contraste, cu zgârie-nori ultra-moderni și case tradiționale, deopotrivă) este un must pentru amândoi, la fel și templele Wat Trimit (cu cea mai mare statuie de aur din lume, reprezentându-l pe Buddha) și Wat Benchamabophit (Templul de Marmură al Thailandei), o capodoperă arhitecturală.

Iar dacă nu ați auzit încă de bazarul plutitor, să știți că se găsește tot în Thailanda, sub numele de Damnoen Saduak, un loc numai bun de fotografiat, cu mâncare, obiecte de artizanat și condimente!

Ah, și cum suntem pasionați de drumeții, dacă tot ajungem în Krabi, avem de gând să luam la pas jungla, printre rădăcini, liane și frânghii dispuse strategic. A descoperi la pas o junglă ar fi un alt punct pe care-l vom bifa pe lista de dorințe!

Așa că oferta ideală trebuia să cuprindă toate cele de mai sus! Am găsit-o până la urmă, într-un Revelion Christian Tour! Prețul include biletele de avion și transportul prin Thailanda, taxa de aeroport, cazările, taxele de intrare la obiectivele din program, asigurarea medicală de călătorie, ghizii locali și un conducător de grup român.

Deci toate condițiile ca noi să stăm fără griji și doar să ne bucurăm de frumusețea Thailandei!

3 lucruri de nelipsit…

Față de o vacanță obișnuită, care oricum include: hainele specifice climei, costumul de baie, bateria externă, crema de plajă, pastilele pentru orice eventualitate și mult-adoratul aparat de fotografiat, avem să apelăm în mod specific la:

  • un aparat de filmat subacvatic, pentru a surprinde momentele de adrenalină și aventură în natură;
  • un sarong – util pentru orice intrare la temple, unde e obligatoriu să fim acoperiți, dar poate fi folosit și ca pătură, eșarfă, fustă, prosop etc.;
  • încălțăminte de plajă – o pereche cu talpă de cauciuc, căci vom ajunge pe plaje ale cărei ape ascund mici corali, pietre și chiar arici de mare. Rănile sunt inamicul numărul unu al vacanțelor!

Cu privire la noaptea dintre ani, abia aștept să înlocuiesc veșnicele mezeluri, sarmale, salate boeuf, cârnați și cozonaci cu mâncărurile proaspete și pline de savoare ale thailandezilor. Dacă tot suntem deschiși la experiențe și la o lume complet nouă, suntem deschiși și la experiențe culinare diverse. Mai ales că thailandezilor le place să obțină echilibrul celor 4 arome: picant, acru, sărat si dulce – și la fel și nouă!

Chiar dacă localnicii sărbătoresc Anul Nou în aprilie, pe 31 decembrie vom participa la o gală festivă, la care ne-am propus să încercăm preparatul thailandez de bază, pad thai (tăiței din orez, ouă, alune, pește, sos de soia și fasole), tom yum (supă cu gust acru și picant), som tam (salată de papaya) și khao phat (orez prăjit). Iar ca desert, suntem tare curioși să-l gustăm pe cel mai popular, Mango Sticky Rice, sau Sweet Thai Crepe.

Iar la miezul noptii…

Cred că voi fi deja euforică fiindcă-mi voi fi îndeplinit visul și-l voi trăi la trecerea dintre ani! Ce stare de spirit mai bună pentru a păși cu dreptul în Noul An?

Știu sigur că pentru 2019 îmi voi dori:

  • să ating noi destinații îndepărtate
  • bunăstarea și apropierea celor dragi
  • să învăț despre un subiect complet nou
  • să leg prietenii durabile cu oameni din diverse culturi

Îmi voi dori, mai ales, ca bunăvoința și surâsul thailandez să ne domine tuturor viețile (indiferent de situație) și să păstrăm o doză din energia și filosofia budistă specifice locului, pentru a le aduce acasă, ca cel mai însemnat suvenir!

 

SURSĂ FOTO & VIDEO: https://christiantour.ro/ și https://www.youtube.com/

***Articol scris pentru Proba 19 din SUPERBLOG 2018***