Când eram clasa întâi, învățătoarea ne-a scris pe un caiet câte un mesaj personalizat pentru fiecare în parte. Mie mi-a scris următoarele:

Semeni un gând, culegi o faptă

Semeni o faptă, culegi un obicei

Semeni un obicei, culegi un caracter

Semeni un caracter, culegi un DESTIN!

– Dalai Lama

La acea vreme nu înțelesesem mare lucru, dar niciodată nu am uitat aceste cuvinte, iar în sinea mea, am tot revenit la ele pe parcursul anilor. Mereu aveam senzația că le-am înțeles, dar pe măsură ce treceau anii, le pătrundeam sensul parcă mai bine.

Astăzi, știu că viața noastră per ansamblu depinde de fiecare mic moment. De fiecare amănunt. Unul din acestea ar fi cum ne începem diminețile. Fiindcă am simțit că stresul și preocupările variate nu îmi vor lăsa timp să mă bucur cu adevărat de viață și să am momentele mele de relaxare, am decis să fac un pas mic, dar important: în fiecare dimineață să mă trezesc cu o oră mai devreme.

A se înțelege, indiferent că este vacanță, weekend sau o zi normală a săptămânii.

De ce?

Aveam tendința să rup bucăți din mine pentru activitățile în care mă implicam, pentru oamenii din viața mea. La finalul zilei cădeam obosită, iar la finalul săptămânii, extenuată. Unde mai adaugi și o sete înnăscută de perfecțiune, de a face totul să iasă conform unor criterii înalte, bine stabilite. Din cauză că acordam tot mai puțin timp unei alimentații corecte, corpul începea să dea semne că ceva nu este în regulă. A trebuit să spun stop lucrurilor care-mi furau toată energia și să găsesc o cale să le duc la îndeplinire cu bucurie, în același timp, fără a-mi periclita sănătatea.

Ora aceea liberă de dimineață va fi doar pentru mine. Pentru sănătatea mea, pentru a simți că trăiesc, că nu mă las dusă de evenimente și oameni, de trafic, de ceasuri care se mișcă prea repede. Vor fi minutele mele pe care le voi prelungi și gusta cu toată ființa.

O dimineață care începe cu mintea limpede, cu gânduri curate și o porție de energie pe măsură, este o dimineață care duce la o zi fructuoasă. Asemenea, o zi fructuoasă duce la o săptămână plină de rezultate excelente și la o viață trăită conștient.

Fără a mai întâlni acel sentiment dureros că viața a trecut pe lângă noi prea repede!

Am descoperit că succesul oamenilor mari nu i-a lovit dintr-o dată. Că au zidit la el prin micile obiceiuri și acțiuni de zi cu zi. Așadar, cât mă implic în proiectele mele – job, facultate, blog, viață personală -, vreau să am energia necesară pentru ele, să le fac nu pentru că trebuie, ci pentru că simt. Nu contează câte lucruri faci într-o zi, ci mai degrabă CUM le faci.

Vreau să încep fiecare zi cu o dimineață care să mă aducă pe linia de plutire: să fiu eficientă, să-mi îndeplinesc sarcinile, dar să-mi rămână timp de calitate și pentru mine, și pentru cei dragi. 

Așadar, care vor fi pașii pentru a crea dimineața mea ideală?

1. Atentia la lucrurile mici

Imediat ce cobor din pat, dau jaluzelele la o parte și privesc cerul. Este un bun mod de a-mi aminti că viața merită trăită în fiecare moment.

Că tot am început articolul în forță, cu un citat al unui mare reprezentant al lumii spirituale orientale, Dalai Lama, tot din Est vă transmit un obicei japonez extrem de util. Un pahar de apă dimineața, pe stomacul gol, face minuni pentru organism, tratând nenumărate boli și afecțiuni.

Apoi, primul lucru înainte de a-mi face toaleta este să fac și patul. Sunt lucruri simple, ușor de îndeplinit, care mă ajută să am sentimentul acela că am făcut deja ceva productiv în ziua respectivă. Vrem să începem ziua în forță, să ne simțim utili de la prima oră, să avem mentalitatea potrivită!

2. Vizualizarea

Implicarea în multe proiecte a omului modern ne supune atât stresului, cât și posibilității de a scăpa din vedere anumite sarcini; unde mai pui și că încontinuu apar noi informații și probleme de rezolvat. În acest sens, o agendă sau o aplicație pe telefon unde să-ți împarți fiecare activitate în pași mărunți este foarte utilă.

Te ajută să vezi clar ce poți face azi pentru a atinge fiecare proiect măreț, dar și să capeți o stare de bine și de împlinire când bifezi câte-un task, oricât de mic ar fi.

De aceea, pe lângă acest mic truc, îmi place să-mi setez intențiile pentru ziua respectivă și să le vizualizez. Mă gândesc la fiecare activitate în parte și la infinitele posibilități prin care ele vor ieși mai bine și mai repede decât mă aștept. Uneori, pur și simplu, apar oamenii sau informațiile potrivite la momentul potrivit, pe parcursul zilei. Dacă ești suficient de deschis să le primești, evident!

3. Hrana pentru suflet: Yoga si Meditatie

Legat de punctul anterior, voi dedica în fiecare dimineață câte 20-25 de minute unei ședințe de yoga. Cu ajutorul unei melodii liniștitoare, am de gând să las grijile trecutului și ale viitorului undeva în afara mea, și doar să mă concentrez pe simplul proces de inspirație-expirație.

Știu din experiență beneficiile incomensurabile ale meditației în viața mea; doar că nu găseam timpul să o practic zilnic.

De altfel, atenția la respirație este cel mai rapid mod prin care te poți ancora în momentul prezent, prin care poți deveni instant conștient de sine. Pozițiile respective, de întindere a mușchilor, ajută mult la echilibrarea energiilor în corp, pentru o minte limpede și clară pe tot parcursul zilei.

De asemenea, se știe că yoga este o știință străveche care pregătește sufletul să fie mult mai puternic în fața greutăților ce pot apărea.

4. Hrana pentru corp si minte

Acum că ne-am ocupat de puterea mentală, avem nevoie și de ceva putere fizică. Voi încheia ciclul dimineții perfecte cu un suc de fructe sau legume. Pentru că, așa cum v-am zis, nu găsesc timpul pentru a mă hrăni corespunzător pe parcursul zilei, vreau să mă bazez pe acest procedeu scurt prin care-i pot oferi corpului nutrienții de care are nevoie.

Iar pentru că majoritatea storcătoarelor centrifugale încălzesc sucul la viteze mari, fără aerarea acestuia (ceea ce înseamnă că distrug nutrienții și grăbesc procesul de oxidare), aș alege un aparat care stoarce delicat fructele și legumele, astfel încât să se păstreze integral vitaminele, enzimele, fitonutrienții, mineralele și antioxidanții.

Ce mi-ar mai plăcea foarte tare? Să se și maximizeze cantitatea de suc!

În acest sens, cea mai bună alegere care-mi face cu ochiul de ceva timp este noul model de storcător prin presare la rece, Hurom: Hurom H-AI One Stop. Pe lângă faptul că poți stoarce până la ultima picătură din fructe, legume, frunze, nuci sau semințe – drept dovadă stau resturile foarte uscate, evacuate într-un recipient inclus în corpul aparatului pentru a economisi spațiu -, este destul de silențios față de storcătoarele cu care am fost obișnuiți și asigură un consum minim de energie.

Așadar, când restul celor din casă dorm, este perfect pentru a-mi începe dimineața fără a deranja pe nimeni, păstrând inclusiv pentru mine o liniște binevenită. Ba chiar îi pot surprinde și pe ceilalți cu noi combinații sănătoase și delicioase, când se vor trezi!

Mi se pare potrivit acest aparat pentru nevoile mele: nu doar că poți face toate combinațiile pe care ți le poți imagina de smoothie-uri și fresh-uri (totuși, imaginația poate avea niște limite în acest caz, din cauză că anumite alimente combinate pot face mai mult rău decât bine), dar poți face chiar și înghețată, lapte de alune, piureuri, supe sau chiar hrană pentru bebeluși!

Că tot am pomenit de limite, dacă nu știați, legumele și fructele se împart în două categorii: alcaline și acide. Asta înseamnă că nu este recomandat să combinăm un aliment acid cu unul alcalin. Singurele legume și fructe care sunt neutre (deci se pot combina cu orice) sunt morcovul și mărul.

De asemenea, îmi place ca sucurile să fie mai dense, să aibă cât mai multă pulpă, ceea ce îmi asigură acest storcător Hurom!

Ce este atât de diferit la storcătorul Hurom HA-I One Stop?

Ei bine, este primul aparat Hurom din istorie care beneficiază de un sistem dual de alimentare. Prin urmare, ingredientele pot fi introduse în aparat printr-o:

  • gură de alimentare clasică – în acest caz, participi activ la procesarea sucului;
  • noua gură de alimentare de dimensiuni mari – în cazul în care te grăbești, setul de cuțite antrenate de motor mărunțesc ingredientele și alimentează anasamblul de procesare. Practic, vei avea mai mult timp pentru sarcinile tale, iar aparatul va gestiona singur procesul de stoarcere.

Iar pentru că nevoile mele variază în funcție de ce am de făcut în ziua respectivă, sau perioada prin care trec, care poate fi mai mult sau mai puțin stresantă, am ales mai multe rețete de smoothie-uri 100% naturale:
  • Pentru imunitate – Știți și voi, pentru zilele friguroase sau în care nu stau prea bine cu sănătatea, voi apela la smoothie-uri din cătină (una din cele mai bogate surse de vitamina C, de zece ori mai mare decât portocalele) și afine (ajută la întărirea sistemului imunitar, conțin antioxidanți și fibre ce ajută la dizolvarea colesterolului rău).
  • Pentru detoxiefiere – Sucul de morcov cu măr și sfeclă, reprezintă, de altfel, o combinație ușoară, în care nu trebuie să exagerăm cu cantitatea de sfeclă! Apropo, storcătorul Hurom se descurcă foarte bine inclusiv cu legumele rădăcinoase!

  • Pentru antistres – În zilele grele, pline de evenimente, voi apela la afine, care au un efect energizant, calmant, gustos. O rețetă recomandată este următoarea: 250-300 ml apă, 50 grame de afine, o linguriță de miere, polen și propolis.
  • Pentru energie – În acest caz, apelăm la celebrele sucuri verzi, care pun corpul și mintea în priză. Atunci când mă așteaptă zile în care trebuie să învăț multe lucruri noi, apelez la un smoothie în care combin legume cu frunze închise la culoare (spanacul, varza kale sau pătrunjelul) cu o mână de cereale.

De altfel, un mic pont când folosim un storcător prin presare la rece este următorul: miza este ca astfel de sucuri să iasă cât mai verzi, adică să nu oxideze, pentru a le păstra la maxim proprietățile curative! Tocmai fiindcă viteza de procesare a acestui storcător Hurom este de 60 de rotații pe minut, lent, prin presare la rece, sucul proaspăt rezultat păstrează culoarea și gustul ingredientelor din care a fost stors!

 

Astfel, vă îndemn și pe voi să acordați atenție momentelor mici, modului în care vă începeți dimineața, în care vă hrăniți și trăiți fiecare clipă. O viață conștientă, o stare de bine și o sănătate de fier încep cu aceste mici obiceiuri și mă bucur că un astfel de aparat ne poate ușura diminețile și ne poate ajuta să obținem tot ce avem nevoie din alimente.

Dacă revenim la citatul de la început, Gândul a fost deja semănat, iar Fapta urmează să se întâmple cât de curând. Haideți să facem un obicei din aceste decizii sănătoase pentru trup, minte și suflet și să vedem cum ne vor influența Caracterul și, în final, Destinul! 

SURSĂ FOTO: https://pixabay.com/ și http://huromromania.ro/

***Articol scris pentru Proba 25 din SUPERBLOG 2018***