Japonia. Ne-am decis ca anul 2019 să fie anul în care Țara Soarelui Răsare ne va alinta în sfârșit simțurile, în care ne va potoli setea de cunoaștere și ne va hrăni vechea pasiune pentru această cultură bogată. Ne contraziceam de ceva vreme pe diverse destinații, dar o seară într-un mic restaurant japonez, ascuns, dar cochet, cu o atmosferă intimă și un ramen delicios, alături de o porție de sushi cu puțin wassabi lângă a fost ocazia perfectă să ne dăm seama că da, ne doream aceeași destinație.

Cautari si gasiri

Așadar, doar ce găsisem răspunsul pentru vacanța de anul viitor: un circuit în Japonia. Că dacă tot mergem și pierdem nu știu câte ore pe avioane, era de înțeles că nu va fi un simplu city-break de 3-4 zile în Tokyo sau în Kyoto, ci că vom avea suficient timp încât să surprindem toate dedesubturile și formele de manifestare ale acestei culturi îndepărtate. Nici nu am mai așteptat să ajungem acasă, încă fermecați de mâncarea gustoasă, decorurile cu specific japonez și muzica din fundal, și am căutat idei despre oferte și vacanțe în Japonia pe telefon. Înghesuiți pe micul ecran, am zis amândoi în același timp: „Uite!”

Am dat click pe un link cu numele circuit în Japonia cu Exact Travel Club. Ne erau prezentate cinci (!) circuite diferite, deci aveam de unde alege!

Și totuși, nu mai bine plecăm doar noi doi, fără să fim ghidați de cineva? Nu ne-a dat prea mult de gândit această întrebare. Răspunsul era clar: aveam nevoie de cineva care să mai fi fost în Japonia, așa cum se prezenta site-ul pe care doar ce-l descoperiserăm.

De ce in Japonia cu Exact Travel Club, si nu de capul nostru?

Japonia este o țară fascinantă, care ne suscita curiozitatea de multă vreme, dar partea bună a diferențelor se poate transforma foarte ușor într-o parte negativă a faptului că, ei bine, trebuie să recunoaștem, nu ne vom descurca prea ușor. Cât timp să pierdem căutând bilete de avion accesibile, bilete de cazare pentru fiecare 2-3 nopți din cele 5 destinații în care plănuiam să ajungem? Iar la fața locului știm bine că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Așa că, în loc să admirăm și să simțim fiecare colțișor al acestei lumi fascinante, vom sta stresați să nu pierdem trenuri sau autobuze, să nu ne rătăcim și așa mai departe.

De asemenea, aveam nevoie de o excursie în Japonia care să ne îmbine dorințele în cel mai plăcut mod. El, fascinat de Tokyo, unul din cele mai moderne orașe din lume, cu numeroase invenții, eu abia așteptând să fiu martora Spectacolului Primăverii, perioada înfloririi cireșilor japonezi, care reamintește în fiecare an că totul este trecător și că tot ce putem face e să ne bucurăm de frumusețea florilor, adică a momentelor. El, atras de Hiroshima, devenit simbol al păcii, cu al său Muzeu și Parc Memorial al Păcii, iar eu mai mult de casele țărănești vechi de munte, în stilul Gassho-zukuri (precum mâinile împreunate pentru rugăciune).

El, mare fan al desenelor animate japoneze tip Naruto, voia în zona vulcanică a regiunii Hakone, faimoasă pentru izvoarele de apă termală, așa cum se relaxau personajele din Naruto. Iar eu abia așteptam să ajung în Kanazawa (Orașul de Aur), oraș recunoscut astăzi pentru producția de foiță de aur, argint sau platină.

Însă amândoi voiam să urcăm Muntele Fuji, munte sacru și să leșinăm de uimire la frumusețea panoramei. Amândoi voiam să gustăm din delicatesele japoneze, și să ne amețim puțin cu celebrul sake. Amândoi voiam să întâlnim căprioarele blânde din Parcul Nara și să cunoaștem bogățiile naturale și tradiționale ale Japoniei, din care mai ales, templele budiste.

Așadar, un circuit în Japonia organizat minuțios pe o perioadă de două săptămâni urma să ne ajute să evităm contrazicerile și să atingem atât atracțiile comune, cât și să descoperim fiecare din lumea și activitățile care-l atrăgeau pe celălalt. Aveam nevoie de o îmbinare uniformă a tuturor acestor dorințe, ceea ce Exact Travel Club urma să ne ofere.

Vorbim și de un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză. Om fi privit noi câteva desene în limba autohtonă, dar mai mult de Arrigatou, Konnichi wa! și altele asemenea, nu știam mare lucru. În ciuda avansării tehnologice, oricât ne descurcam doar cu aparatele, sunt sigură că am fi avut multe alte întrebări, iar japonezii respectă foarte mult un străin care cunoaște măcar cuvintele de bază. Un ghid care să ne explice și să ne direcționeze urma să ne facă vacanță mult mai liniștită, confortabilă și sigură.

Să vă mai zic ceva: știți că în limba japoneză cuvântul matsuri înseamnă festival, și că provine din verbul matsuru, existent încă din Antichitate, cu sensul de a celebraa slăvia venera sau a dedica? Mai știți și că matsuri se referă la ceremonii shintoiste, prin care este celebrat Spiritul Creatorului (Shinreikon)? Plus că în Japonia există câte o sărbătoare pentru fiecare vietate sau lucru de pe pământ! Chiar și obiectele ascuțite și tăioase, precum cuțitele, au dedicată o zi specială!

Cine să ne ofere aceste mici, dar atât de utile ponturi când ajungem în Japonia?

De unde să știi că, înainte de a urca Muntele Fiji, un baston pentru drumeții poate constitui nu doar punct de sprijin, ci și un suvenir inspirat și personalizat? Îl cumperi de la unul din magazinele de la punctul de pornire, îi lipești abțibilde la fiecare stație de poposire și îl vei lua cu tine acasă să-ți amintească de frumoasa aventură din Japonia.

Sau de unde să afli că pe Muntele Fuji poți găsi și internet wi-fi gratuit?

Deci da, ne bazăm pe cunoscători, pe jurnaliști și producători de emisiune, pe oameni pasionați de cultura japoneză sau pe români care au locuit în zonă mai bine de 10 ani! Ei sunt cei care însoțesc turiștii în circuitele din Japonia, construite pe diverse tematici.

Iar acum banii, la care sunt sigură că ne gândim cu toții. Să zicem că alegem același circuit ca cel găsit pe site-ul menționat, doar că alegem să îl facem singuri. Făcând un calcul simplu al prețurilor biletelor de avion, al transportului dintr-o parte în alta a Țării Soarelui Răsare, al cazărilor în diversele orașe, al intrării la muzee, la temple și alte activități, plus mâncarea specifică, ne-a fost clar din prima că vom depăși cu mult prețul unui circuit japonez organizat de Exact Travel Club.

Pentru diversitatea destinațiilor, pentru confort și siguranță, pentru banii mai puțini și pentru un ghid cunoscător al culturii și limbii japoneze, nu avem de ce să mai stăm pe gânduri înainte de a ne rezerva circuitul Japonia Cireșilor Înfloriți 2019!

Mata ne!  (Pe curând!)

 

Sursă FOTO & VIDEO:  www.extclub.ro și www.youtube.com

***Articol scris pentru Proba 15 din SUPERBLOG 2018***