Peste Drum este o cafenea deschisă de mai bine de un an, în apropierea casei mele. Dar mai mult decât atât, este locul unde mă refugiez în după-amiezile lungi care încep de prin noiembrie și până în februarie. Stau cu orele și lucrez la proiectele personale, cu laptopul în brațe sau citesc – este un mediu propice pentru câteva momente de relaxare, datorită muzicii liniștitoare (un fel de jazz plăcut) și datorită faptului că, în general, lumea care vine caută un soi de liniște sau conversații intime.

Plus că le ador frappe-ul, care este delicios! Vara localul devine ceva mai dinamic, și atunci mă înghesui pentru o înghețată de fructe, dar prefer să stau la mesele de afară cu câte un prieten. Cred că îmi făcusem un obicei să trec pe la această cafenea de minim două ori pe săptămână. Însă de două luni, nu am mai călcat pe acolo.

De ce? Am avut câteva experiențe neplăcute: am comandat veșnicul frappe cu caramel (pe care-l comandam întotdeauna, de altfel) și mi s-a adus unul cu aromă de ciocolată neagră. Altă dată, comanda a întârziat mai bine de 45 de minute. Alteori, sunt serviți cei de la mesele vecine, dar mie nu mi se aducea nici măcar meniul.

Am încercat să-i înțeleg, dat fiind că au avut un succes peste noapte și din ce în ce mai mulți clienți căutau localul. Am iertat primele abateri, dar cred că fiecare client are limita lui – unii sunt mai permisivi, mai toleranți, iar alții, mai capricioși și mai pretențioși. În orice caz, astăzi am ajuns iarăși în locul pe care l-am evitat de mai bine de două luni. Și nu doar pentru că nu am mai găsit în altă parte frappe-ul ăla bun, dar și pentru că buna prietenă pe care mi-o făcusem, ea fiind una dintre ospătărițe, a insistat să revin.

La început, am refuzat să îi spun ce mă deranjase, căci știam că și ea era ocupată până peste cap. Știa totuși că ceva era în neregulă, așa că i-am povestit în scris. M-a rugat să le mai dau o șansă.

Într-adevăr, a fost o după-amiază plăcută, ca pe vremuri, când nu erau așa ocupați. Pe lângă faptul că nu m-a servit ea, ci a lăsat un alt ospătar să se ocupe de masa mea (ca să nu zic că se comportă preferențial cu mine), acesta a fost prompt în a-mi aduce meniul și s-a prezentat nu cu vechiul carnețel, ci cu… o tabletă! Inițial m-am gândit că ia comanda în aplicația de notițe, dar ulterior mi-a explicat amica mea că era vorba despre o soluție software de marcaj mobil, Expressoft POS.

Servirea a fost ca la carte! Deși era puțin trecut de prânz și cafeneaua era plină, nu am mai simțit timpul frustrant de așteptare, iar topping-ul peste prăjitură a fost exact cel ales de mine (de căpșuni). A reținut că doresc două plicuri de miere, și nu de zahăr la ceaiul de fructe de pădure pe care mi-l comandasem. Când am primit nota la final, am aflat și că am câteva puncte bonus pentru viitoarele comenzi.

Atât de multe într-o singură zi? Nu mai zic că am observat o ușurare a angajaților, nu mai erau stresați, grăbiți, pur și simplu făceau lucrurile la timpul lor, cu destindere!

Prietena mea doar ce își terminase tura. Mai aveam câteva pagini dintr-o carte, pe care o savuram cu ceaiul fierbinte, când a venit pe canapea, lângă mine.

– Ei, cum ți s-a părut?

– Nu doar că ați revenit la normal, dar sunteți chiar mai bine decât pe vremea când veneam eu atât de des! Ce s-a întâmplat?

– Păi aș spune doar asta: Expressoft Technology, dar presupun că ție nu-ți spune prea multe.

Așa și era. Inițial nu a vrut să-mi dea mai multe detalii, fiindcă s-a gândit că toate datele tehnice mă vor plictisi. Însă nu era deloc așa! Mi-a spus pe scurt că soluțiile complete Expressoft Technology reprezintă, de fapt, echipamente specializate pentru industria HoReCa, alături de software-uri personalizate, instalare și training. Am insistat să-mi spună mai multe, fiindcă eram curioasă să știu ce echipamente sau ce tip de ajutor au reușit să “refidelizeze” un client care renunțase de ceva timp la serviciile lor.

Din ce am înțeles, tot ce le lipsise înainte era tehnologia care să-i ajute să fie mai eficienți și mai profitabili.

Se pare că Expressoft oferă soluția de marcaj și gestiune potrivită afacerii tale – fie că ești un restaurant casual, o berărie, braserie/bistro/pub/bar sau dacă faci parte din alte domenii, precum: servire rapidă, livrări la domiciliu, magazin alimentar, retail sau saloane de înfrumusețare. În orice caz, poți solicita o ofertă, în funcție de specificul restaurantului, mi-a explicat prietena mea.

Au avut câteva criterii după care au ales din mulțimea de echipamente software oferite de ei: mai întâi, conta tipul de afacere pe care ei îl aveau, apoi mărimea localului – numărul de mese și de locuri, precum și multitudinea produselor oferite. Știind că fiecare afacere are propriile nevoi, au beneficiat de consultanță tehnică de specialitate, pentru a fi siguri ca ceea ce au achiziționat corespunde fluxului de lucru din locația lor.

La început, cumpăraseră deja de la acest partener, care s-a dovedit a fi de încredere, casa de marcat staționată MINI DATECS DP-150, care corespunde cerințelor legislative ale noii legi fiscale 2018. Apoi mi-a explicat că nu s-au mai ocupat de partea de tehnologie, mai ales că erau foarte stresați și credeau că mai degrabă au nevoie de personal, din cauză că localul devenise tot mai popular – ceea ce știam și eu din proprie experiență.

 

În plus, pe măsură ce cererea creștea, creștea și inventarul. Astfel, pentru problema ce ține de gestiune stocuri, s-au informat și au ales Aplicația Expressoft de back office, pentru evidența stocului și a inventarului. Aplicația permite folosirea unui echipament adițional de inventariere prin scanarea codurilor de bare și ajută să păstrezi o evidență corectă a plăților efectuate către furnizori și să organizezi mai bine cashflow-ul zilnic, săptămânal și lunar.

De asemenea, aplicația te ajută să controlezi în siguranță întregul flux al produselor, de la intrarea acestora în unitate, la transferurile între gestiuni, până la realizarea producției și vânzarea produselor finite.

– Sună atât de simplu! Și totuși, cum v-ați descurcat – tu sau alți angajați ai localului – să rețineți toate funcționalitățile? Nu ați avut nedumeriri?

– Ce-i drept, am avut probleme, fiindcă erau o mulțime de mici lucruri pe care le omiteam, dar pe lângă training, ni se oferă și suport tehnic 24/7!

Apoi, ultimul răcnet în materie de POS restaurant, pe care l-au și adoptat, a fost noua soluție software de marcaj mobil Expressoft POS, care reunește smartphone-ul, POS-ul și pager-ul într-unul singur!

 

Ce s-a întâmplat de atunci?

  • S-a redus timpul de preluare a comenzilor cu 60%,deoarece ospătarii nu mai trebuie să scrie comenzile pe hârtie și să se deplaseze pentru a le transmite către secții.
  • Secțiile unității se coordonează, deoarece ospătarul primește notificări pe mobil/tabletă (exact ca pe un pager) când comanda este gata, cu toate informațiile aferente: secția de unde se ridică comanda, salonul și masa de destinație etc.
  • Ce dorește clientul? Grijă și personalizare! Toate dorințele clienților pot fi înregistrate ușor și rapid în aplicația de marcaj mobil, fiind transmise întocmai personalului care pregătește comenzile.
  • Ce dorește localul? Creșterea profitului! Astfel, orele salvate pot fi folosite pentru activități de upselling sau pentru acordarea unei mai mari atenții clientului!

Iată cât de mult au contat nu doar inovațiile tehnologice, dar și preluarea lor de către o echipă de oameni implicați!

Echipamentele Expressoft, cu inovația și suportul tehnic, au reușit să readucă pe picioare o afacere, atât la nivelul logistic, printr-o organizare eficientă și rapidă, cât și la nivelul personalului, redându-i timpul prețios, încrederea în sine și îndepărtându-l de situațiile stresante!

Astfel, toate părțile implicate au fost mulțumite: afacerea prospera, fiindcă reușea să servească toți noii clienți, care deveniseră și mai mulți, angajații erau mai relaxați, furnizorii plătiți la timp și cu situația la zi, iar clienții satisfăcuți, fiindcă li se aducea la timp comanda, cu toate detaliile legate de preferințele personale! 

 

 

SURSĂ FOTO & VIDEO: https://www.expressoft.eu/

***Articol scris pentru Proba 9 din SUPERBLOG 2018***