*În cadrul unui eveniment de conștientizare a importanței alimentației în viața copiilor, denumit SĂNĂTATEA COPIILOR NOȘTRI, organizat la o școală generală dintr-un oraș de provincie. Sala este plină cu părinți, vreo 4-5 elevi sunt și ei prezenți alături de familie. Sunt invitată în calitate de speaker, fiind un vechi voluntar al asociației care organizează astfel de evenimente, în parteneriat cu Sano Vita.

Intru pe scenă. Intensitatea vocilor din sală scade treptat, până nu se mai aude niciun zgomot, în afara sunetului pașilor mei. Îmi dreg glasul, așezându-mă în fața microfonului, nu cu puține emoții.*

Dragi părinți și dragi copii,

Dacă-mi permiteți, aș vrea să încep această prezentare cu o poveste din propria copilărie. O poveste care, nu mă îndoiesc, vă este cunoscută încă din copilăria dumneavoastră. Mai știți cozile interminabile, de la magazinul alimentar, la care stăteam cu ai noștri pentru o bucată de carne sau o sticlă de ulei? În acele vremuri, nu aveam de unde alege în ceea ce privește alimentația. A te sătura mâncând era principalul nostru scop, într-o lume în care cele două-trei tipuri de brânză existente pe piață abia dacă aveau vreun gust.

În plus, legumele de la Aprozar nu te îndemnau deloc să le cumperi, dar o făceai de nevoie, mai ales că iarna nu se punea problema să putem gusta din legume proaspete! Pâinea, cartofii, carnea și murăturile constituiau mesele principale în cele câteva luni de iarnă, iar portocalele și bananele primite de Crăciun erau un lux! Dacă reușeam să punem mâna pe o sticlă de Cola sau un borcănaș de Nutella, savuram cu nesaț fiecare gură!

După 1989, știți și dumneavoastră, lucrurile s-au schimbat: am primit acces la toate lucrurile la care am râvnit înainte, ani de-a rândul. Dulciuri, legume, fructe exotice, mâncare de tip fast-food, sucuri. Varietatea produselor alimentare s-a îmbogățit din toate punctele de vedere și am început să ne răsfățăm, la prețuri dintre cele mai accesibile.

Mă adresez dumneavoastră în calitate de părinți. Este îngrijorător numărul în creștere al copiilor cu greutate peste cea normală. Auzim peste tot: “ai grijă la nutriție”, “cum să ai un stil de viață sănătos”, “mănâncă fructe și legume”, “evită grăzimile și zaharurile”, “spune NU mâncării fast-food și sucurilor”. Însă când ți se tot repetă aceleași mesaje, ce impact mai au ele în viața noastră? Nu devin doar niște voci care se pierd în fundal, ca un clișeu al literaturii care nu mai are nici valoare stilistică, și nici informațională?

Și acum vă întreb:

De ce trebuie să aveți grijă cu alimentația copiilor voștri?

În primul rând, copilul dumneavoastră merge la școală. Altfel nu ați fi aici! Astfel, orice copil are nevoie de rezerve de energie pentru a se concentra și a parcurge toate activitățile zilnice. Aceste activități de la grădiniță sau de la școală sunt menite să îi dezvolte gândirea, capacitatea de organizare, raționamentele logice. Micul dejun de calitate constituie 25% din energia de pe parcursul zilei. Toți ne dorim copii cu rezultate bune la învățătură, care să exceleze măcar într-un domeniu și să învețe ușor! Ca să-l ajutăm, este necesar să îi asigurăm combustibilul, adică să avem grijă de alimentația lui, de dimineață până seara!

Apoi, odată ce copiii noștri depășesc vârsta actuală, vor intra curând în perioada adolescenței. Nu știu cât vă mai amintiți voi din această perioadă, dar sunt sigură că filmele, reclamele și pur și simplu oamenii din jurul vostru vă amintesc cât de mult contează pentru adolescent să fie plăcut de cei din jurul lui. Să aparțină unui grup, să reprezinte ceva în fața prietenilor săi. Adevărul nemilos este că vorbim despre o vârstă la care se pune foarte mare preț și pe înfățișare și aspect fizic.

Produsele fast-food, sucurile, prăjiturile, care acum poate nu se observă, se vor observa în timp. Cred că pe lângă un copil inteligent, cu rezultate bune la școală, vă doriți și un copil integrat social, care să aibă prieteni și o stimă de sine crescută. Este redundant să mai spun cât vor conta în anii adolescenței aceste eforturi ale dumneavoastră de a-l hrăni corespunzător: având în vedere schimbările hormonale, mesele potrivite îl vor ajuta să stea departe de acnee, de kilogramele în plus, atât de supărătoare în rândul adolescenților.

Dincolo de toate aceste perioade, care până la urmă sunt trecătoare, cel mai mult contează că acest copil, de astăzi, este adultul de mâine! Și știu că vă doriți să devină un adult sănătos, cu o viață cât mai lungă și prosperă! El își va forma de mic obiceiurile alimentare, într-un mod inconștient. Voi sunteți cei care îi puteți influența pe copii în alegerea unui stil alimentar sănătos în această perioadă. Îi va fi mult mai greu să facă o trecere la un stil de viață sănătos peste ani buni, când va avea implementate deja niște obiceiuri alimentare nu tocmai sănătoase.

Prin urmare, ușurați-i sarcina de pe acum! Paste integrale, semințe de chia, goji, merișoare, curmale, migdale, smochine – fac măcar câteva din acestea parte din vocabularul micuțului dumneavoastră? Dacă răspunsul este nu, ce puteți face?

Să vă mai spun ceva! Unele din cele mai des întâlnite boli cronice cu care ne confruntăm azi au fost puse pe seama factorului ereditar.

Însă câte credeți că au fost transmise pe cale editară și câte prin transmiterea aceluiași stil de viață? Ei bine, a doua variantă cântărește mai mult!

Fiți siguri că ceea ce mâncăm este singura alegere personală care influențează starea noastră de sănătate pe termen lung.

Schimbarea nu trebuie să vă sperie nici pe dumneavostră, nici pe copil. Nu uitați! Schimbarea se face pas cu pas. Începeți cu o singură masă. Este vorba de o simplă alegere. Să zicem că îți iei copilul de la școală, ești presat de timp să ajungi înapoi la muncă și o patiserie îți stă în drum. Sau un McDonald’s. Este simplu să oprești, iar în 5 minute să-i asiguri masa de prânz copilului, mai ales că și el o să se încânte la gustul atrăgător al acestor alimente.

Dar dacă alegeai de cu o seară înainte să îi pregătești pachețelul, constituit din chifteluțe de legume sau crochete din cartofi, cu adaos de nuci și semințe, coapte în cuptor, și nu prăjite, alături de 2-3 fructe proaspete și o pungă de fructe uscate? Și aici, variantele sunt infinite: fructe de goji, merișoare, prune, caise, ananas, chipsuri din banane sau struguri de Corint infuzați. Se consumă ușor, satisfac nevoia de dulce, conferă energie și aduc organismului foarte multe beneficii.

De multe ori, mâncărurile sănătoase iau mult mai puțin timp pentru a fi preparate, dacă ne organizăm cum se cuvine.

Mulți părinți se plâng că ai lor copii refuză să mănânce legume sau că sunt reticenți în a-și schimba stilul de viață. Nu uitați că părinții constituie exemplul viu pentru cei mici, iar ei învață mai mult prin imitație decât din ce li se spune prin viu glas. Altfel spus, 80% contează ceea ce faceți dumneavoastră și ce rutină aveți – acestea vor rămâne în obiceiul copilului.

Mâncați și voi ce v-ați dori să mănânce copilul, sub diverse forme. Implicați-l și pe el când mergeți la cumpărături sau când gătiți ceva. Cu puțină răbdare, veți reuși să îi insuflați și lui dragostea pentru alimentele sănătoase.

Văd că unii ați scos carnețele, ca să vă notați. Mă bucur mult să observ asta. Pe scurt, putem trece în revistă câteva principii ale alimentației sănătoase pe care le puteți aplica nu doar pentru copii, dar și pentru dumneavoastră:

  • Mai multe fructe, legume și fibre
  • Mai multe cereale integrale și mai puțină făină albă
  • Mai multe legume precum fasole sau linte și mai puțină carne
  • Câteva nuci și semințe în fiecare zi
  • Mai puține preparate și băuturi cu zahăr și mai multă apă
  • Mai puține mâncăruri pe bază de carne și mai multe produse vegetale

Ca o recomandare, Sano Vita oferă de 23 de ani produse de calitate în ce privește cerealele, fructele uscate, produsele din soia, pastele integrale, chiar și dulciurile și snacksurile Și nu uitați:

Fiecare masă poate face diferența!

Vă mulțumesc pentru atenție și vă urez succes în aplicarea principiilor de bază ale unei alimentații sănătoase în viața copiilor și, de ce nu, a dumneavoastră!

 

Sursă FOTO: https://www.sanovita.ro/ și https://pixabay.com/en/

***Articol scris pentru Proba 14 din SUPERBLOG 2018***