Încă de la început, vreau să anunț că asta este strict experiența mea cu un model de business care s-a extins în România la începutul lui 2017, dar care a început în SUA în 2005. Veți găsi o sumedenie de informații pe internet despre ei și istoricul lor. Pe scurt, niște tipi au pornit această afacere, WorldVentures, și s-au extins la nivel global, bazându-se pe dorința oamenilor de a călători, prin a vinde pachete de călătorie mai ieftine. Platforma pe care poți deveni membru al clubului se cheamă DreamTrips. Practic, agentul de turism de astăzi nu va mai fi neapărat un străin, ci va putea fi prietenul tău cel mai bun sau un verișor care te îndeamnă să intri în această lume fantastică.

De regulă, nu îmi place să îmi scriu articolele bazându-mă pe experiențe mai puțin plăcute sau deranjante. Nici să lovesc în vreo direcție. Este doar o perspectiva mea.

Pentru că au existat mai multe tentative în care au încercat să mă facă să devin membru, aș vrea să vi le povestesc și vouă. Poate o să vi se pară cunoscute, poate vă vor ajuta să vă salvați timpul prețios și să-l folosiți în altă direcție.

Experienta #1 cu DreamTrips

Acum vreun an și ceva un prieten m-a anunțat că un alt prieten are o propunere interesantă pentru pasionații de călătorii. Am zis de ce nu, mai ales că eram la început cu blogul și nu-mi strica să aflu ce se întâmplă legat de acest domeniu. A urmat o sesiune de 30-40 de minute pe Skype și nu am înțeles mare lucru, pe alocuri m-am plictisit și până la urmă am zis că poate voi încerca pe viitor.

Faptul că nu am înțeles exact ideea business-ului trebuia să-mi dea de gândit. L-am pus pe seama neatenției mele sau a faptului că eram prea distrasă ca să înțeleg. Când intri în ceva care necesită să dai bani, e important să înțelegi din prima cum funcționează lucrurile, nu să te gândești că vei prinde ideea pe parcurs, pentru că s-ar putea să fie o mică șmecherie la mijloc.

Experienta #2

Acum câteva luni, acel prieten doar ce venise dintr-o excursie în altă țară cu alți membri ai echipei. Era încântat, întâlnise o gașcă pe placul lui, participase la seminarii de dezvoltare personală și, sincer, chiar îmi plăcea energia pe care o transmitea. Nu a încercat să mă convingă să intru și chiar mă gândeam că atunci când voi aveam mai mult timp, poate va fi o decizie bună să mă alătur.

Bineînțeles, nici de această dată nu am făcut vreun pas decisiv.

Experienta #3

Odată cu blogul, vin și unele oportunități, unele propuneri. Îți asumi că poți fi citit de absolut oricine și că cine intră pe aici cam știe ce faci, cu ce te ocupi și ce te pasionează.

Așa am fost abordată de un individ care a început să îmi pună foarte multe întrebări legat de activitatea mea de călător și de blogger, dacă recunosc beneficiile călătoritului asupra oamenilor, dacă mi-au schimbat viața aceste excursii în alte culturi etc. Am răspuns frumos la început, iar apoi, puțin agasată de profunzimea întrebărilor, am întrebat amuzată dacă nu mă aflu la vreun interogatoriu sau interviu ascuns.

Evident că nu, era doar una din tehnicile psihologice învățate în cărți sau seminarii de dezvoltare personală la care participă membrii DreamTrips (pe banii lor), astfel încât eu să simt că rezonez, să mă încânt, să simt că aparțin unei comunități, nu știu exact. Persoana insista, iar eu am ghicit că era vorba de acest model de afacere. Fiind foarte binevoitor și amabil în conversații, i-am spus și eu sincer că nu am timp să mă ocup de așa ceva, că știu că trebuie să convingă oameni să se alăture și că nu vreau să îi pierd timpul. Adică în situația lui, nici eu nu aș vrea să pierd vremea cu cineva care știe din start că nu are timpul și resursele disponibile pentru a se alătura. Cred.

Dar nu a fost suficient. Încă vreo două săptămâni am primit mesaje în care mi se expuneau beneficiile: profită de reducerea de sărbători (cred că dădeam 100 de euro și nu 400, cât e pentru a intra în club), intră în comunitatea asta frumoasă etc.

Până la urmă, m-a acuzat că îl tot amân și că dacă nu vreau să merg să îi spun clar. I-am dat printscreen-ul de cu săptămâni în urmă în care îi spusesem destul de clar că nu mă interesa. Și aici s-a încheiat povestea.

Dacă la primele două contacte cu DreamTrips am fost atrasă de idee, de data asta insistențele și disperarea simulată în dorința de a mă ajuta m-au făcut să nu-mi mai doresc să mai știu ceva despre acest business.

Experienta #4

O altă domnișoară, aparent fascinată de faptul că am poze din călătorii, m-a contactat pe Facebook. Am o propunere de afacere, hai să ne vedem. A întârziat vreo 20 de minute (venea de la „agățat” alte persoane), dar a ajuns până la urmă, însoțită de un băiat. Vorbim de persoane la 20 și ceva de ani.

Ei sunt foarte drăguți și amabili, te încântă la discuție, par sincer interesați de tine, de viața ta, visurile tale și îți promit că alături de ei, ți le cam vei îndeplini (e simplu să-ți dai seama că își joacă bine rolul). Când am aflat că străbătusem 10 minute de drum pentru o altă sesiune DreamTrips, am fost ușor iritată să-mi pierd timpul așa. Bine, suntem aici, asta e. Hai măcar să aflu tot ce pot despre schema asta.

Ei încep cu o poveste foarte frumoasă legată de viața lor. Eu nu călătoream, eram un pierde-vară, dar această comunitate m-a deșteptat, mi-am dat seama de cât de superbă e lumea, prima călătorie m-a schimbat complet, o nouă lume, părinții sunt mândri de mine, acum îmi permit să mă întrețin, nu vreau să fiu angajat, sunt propriul stăpân, am libertate, independență, cunoști oameni mișto, așa mi-am cunoscut partenerul actual etc.

Pe la jumătatea discuției, am fost întrebată pe o scară de la 1 la 10 cât de convinsă sunt să intru. De la 1, am ajuns la 4. Fețele li s-au crispat, probabil se așteptau la minim 8, deși mie mi se părea mult un 4, când am pornit de la un zero.

Ca idee, la final am plecat ușor frustrată, fiindcă pierdusem 40 de minute din viața mea. Singura alinare este că le pot fructifica în acest articol și sper că nu vor mai fi în zadar, dacă voi reuși ca măcar unui cititor să-i câștig timpul.

Dacă v-au plictisit experiențele detaliate, astea au fost doar ca să vedeți:

 1. modalitățile multiple de abordare și să puteți identifica mai ușor dacă vreți să vă implicați în asta sau nu;
 2. că nu trebuie să vă fie teamă să refuzați sau să vă grăbiți să intrați în așa ceva, pe baza unor ultimatumuri sau „oferte de ultimă oră”, ci să cântăriți liniștiți opțiunile, că veți mai fi abordați și când vă așteptați mai puțin.

Iar dacă sunteți abordați și spuneți nu la final, să nu vă fie jenă. Băiatul respectiv mi-a spus că pentru un nu strâng ei 1000 de dolari, deci de 2 ori și ceva mai mult decât dacă intrați acum cu 400. O fi fost și asta o altă tehnică de marketing.

Dacă v-am spus cât de drăguți și mieroși sunt la început, la final cam simți că ai fost doar o sursă de bani și pentru că și ei și-au pierdut timpul cu tine, îți cam arată adevărata față și nici măcar din politețe nu mai întrețin conversația. Pa și la revedere.

Beneficii

În absolut orice există două părți ale situației. Așadar, nu vreau ca acest articol să fie un NU categoric și să fie blamat de cei satisfăcuți să fie acolo, și nici să nu-mi închei articolul fără a prezenta și părțile bune sau povestea completă:

 • Când te înscrii plătești o taxă mai măricică (câteva sute de dolari/euro, în funcție de țară), iar apoi o taxă lunară (cred că 50$ sau 100$). Nu vreau să dau prețuri exacte, căci probabil au mai evoluat costurile și diferă și de la o țară la alta.
 • Banii plătiți se transformă în puncte pe care le folosești apoi în vacanțe.
 • Membrii activi postează fotografii în Social Media cu o pancartă You Should Be Here și tot felul de citate motivaționale.
 • Dacă înscrii 4 persoane, taxa lunară ți se anulează și rămâi membru, gratuit. Dacă înscrii mai multe persoane, poți să faci bani din asta, deci practic devine și business-ul tău.
 • Poți să dai banii și pe ieșiri în oraș, chiar la tine acasă. Sunt câteva localuri – dar nu toate! – unde nu mai plătești cu bani, ci cu aceste puncte.
 • Participi la seminarii de dezvoltare personală, de motivație, psihologie, marketing, autocunoaștere etc. Pe bănuții tăi, dar ce contează când ai oamenii potriviți alături?
 • În vacanțele lor nu sunt incluse zborurile. Dacă găsești o vacanță super ieftină de 7 zile la hotel de 5 stele în SUA, să nu uiți să adaugi și zborul în jur de 1000 $.
 • De ce nu sunt incluse zborurile? Adresându-se membrilor din toată lumea, cineva care poate ajunge acolo cu un tren sau autobuz nu va fi în aceeași situație cu un european.
 • Cum se obțin acele vacanțe mai ieftine? Având în portofoliu anumite unități de cazare, la care se adaugă și anumite beneficii sau activități de relaxare și distracție, se obțin discount-uri uriașe fiindcă de regulă ca membru nu pleci doar tu, ci mai ești cu un grup de membrii din toată lumea în aceeași perioadă. Depinde de tine dacă ai chef de gașcă și de cunoscut oameni noi sau dacă vrei o vacanță liniștită sau intimă în doi.
 • Legat de punctul anterior, te împrietenești cu o mulțime de oameni din alte culturi. Dar realitatea nu se schimbă: oamenii nu sunt perfecți niciunde, prietenii buni sunt foarte rari, așa că să nu ai așteptări că vei da de o mină de aur. Cel mult îți vei face cunoștințe în lumea întreagă (ceea ce poți face și cu un proiect Erasmus dacă ești mai tânăr), iar după prima vacanță împreună vă veți da like-uri pe Facebook și cam asta va fi singura interacțiune.
 • Am înțeles că în Australia locuitorii sunt destul de mulțumiți și că pe acest business își fundamentează vacanțele anuale.
Sursă foto: https://www.dreamtrips.com/

De ce scriu despre DreamTrips, daca nu am dorit sa ma alatur?

Nu vreau să desființez acest model de afacere. Dacă crezi că ți se potrivește, foarte bine, fă asta!

În general, cred că poți să ai succes dacă îți faci din asta un job zilnic, dacă ești o persoană populară sau cu o anumită influență în cercul de prieteni sau într-o comunitate. Dar apoi s-ar putea să nu mai ai aceeași influență când acei oameni vor vedea că promisiunile lor s-au spulberat sau se vor vedea transformați în persoane care văd o posibilă sursă de venit în prietenii și rudele lor.

Poate că, cu câțiva ani în urmă reacțiile contra nu ar fi fost atât de des întâlnite. Pentru că atunci oamenii convinși erau mult mai puțini decât cei care rămâneau de convins și nu se vedeau așa ușor părțile negative.

Scriu pentru că, așa cum mi-a spus unul dintre recrutori, fiind blogger, pot să-mi influențez cititorii să se alăture. Dar nu vreau să fac asta. Scriu aici ca să inspir, să ajut, nu ca să profit de bunăvoința oamenilor. Iar mie mi se pare că orice afacere din care nu produci ceva exact, ci doar ești plătit să adaugi membrii care să-ți acopere cheltuielile pentru niște vacanțe care oricum nu sunt cu mult mai ieftine față de vacanțele pe care ți le poți crea singur, este în neant.

Cel mult pentru interesele celor din vârful piramidei, care sunt chiar cei care stau întinși pe plaje exotice și se gândesc din ce unghiuri să-și mai facă poze ca să mai creeze iluzii pentru „muritorii de rând”.

Poate vor citi acest articol persoane care sunt implicate în această afacere, cărora le merge bine și care călătoresc și se bucură de punctele primite. Mi se pare ok, e alegerea fiecăruia și poți să trăiești mult și bine așa.

Scriu pentru cei care pot fi nehotărâți, care nu știu dacă beneficiile prezentate sunt realizabile. Scriu pentru cei care, în dorința de a vedea o lume mai bună, mai frumoasă, pot cădea în capcane. De regulă, orice persoană (prieten sau necunoscut) care insistă prea mult, nu-ți vrea ție binele neapărat. Beneficiile prezentate nu sunt așa ușor de atins. Cam orice ajutor măreț care apare din senin are un interes ascuns în spate.

O bună informare te poate ajuta să te ferești de asta. Chiar și o căutare de rutină pe Google. Așa am descoperit și eu că nu sunt prima care scrie pe acest subiect (iată și sugestiile oferite de Google):

În română, ajungi la asta:

Am scris acest articol inclusiv bazându-mă pe experiențele altora, pe articole citite (atât în română, cât și în engleză), ca să fie cât mai complet. Am aflat că pachetele de vacanță nu ar fi chiar atât de ieftine. În plus, compania WorldVentures a fost dată în judecată în 2017, fiind acuzată că este un lanț de recrutare fără sfârșit, care nu ar fi permisă sub legea californiană. Practic, nu vânzarea pachetelor de turism ar fi recompensată în cadrul clubului, ci recrutarea de alți membri.

A mai fost dată în judecată în 2018 de niște membri care nu și-au primit comisioanele. Am înțeles că până la urmă cazul s-a rezolvat, compania acuzând că există fraude și între membrii clubului.

Eu îmi știu foarte bine motivele. S-a înțeles din descrierile anterioare că pur și simplu nu a fost pentru mine, ori că a fost instinctul, ori că a fost un dezinteres parțial sau că nu-mi place să pună presiune cineva pe mine cum o fac acești membrii instruiți să fie insistenți (apropo, fiecare membru spune despre el însuși că nu este insistent ca alții).

Cel mai important este sa fim informați. Si sa ne asumăm alegerea facuta, sa stim ca este cea potrivita pentru noi, timpul si resursele noastre.