Acest articol vine cu vești pentru cei care doresc să nu stea departe vara asta de călătorii, indiferent de stresul mediatic la care suntem supuși zilnic.

Situatia turismului din Grecia, in urma pandemiei

Având în vedere că în Grecia s-au ridicat de ceva timp restricțiile, zborurile internaționale fiind reluate chiar de pe 15 iunie, pe aeroporturile din Atena și Salonic, data de 1 iulie a venit cu redeschiderea zborurilor și pe restul aeroporturilor. Încă din mai au fost deschise peste 500 de plaje, dar, bineînțeles, cu normele de distanțare fizică fiind respectate.

Sigur, putem spune că turismul reprezintă o parte importantă a economiei grecilor și probabil de aici și relaxarea mult mai timpurie. De cealaltă parte, poate că situația aceasta chiar poate fi ținută sub control cu măsurile potrivite și fără isteria generală!

Totuși, granițele Greciei nu rămân deschise și pentru cei din Vestul Europei (până la 15 iulie sunt interzise zborurile directe din Marea Britanie, Irlanda de Nord și Suedia), unde pandemia a lovit mai puternic: sunt favorizați, însă, turiștii din România, Serbia, Bulgaria sau Israel!

Pentru românii care sunt nerăbdători să aibă parte de o vacanță în Republica Elenă, în perioada 1 iulie-31 august 2020, aceștia vor trebui să completeze cu minim 48 de ore înainte de plecare, un formular electronic (Passenger Locator Form). Mai multe informații despre acest formular găsiți pe site-ul MAE.

De asemenea, deși s-a anunțat zilele trecute că Grecia închide granițele terestre, se pare că un singur punct de trecere rămâne deschis, de la granița cu Bulgaria, Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elenă), care este și cel mai mare. Acest punct de trecere a început să fie dotat cu medici, aparatură și cele necesare pentru fluidizarea traficului și siguranța turiștilor!

Cel mai mare touroperator roman a deschis cursele charter catre Grecia si nu numai, incepand cu 1 iulie

Astfel, sunt turiști români care deja au plecat pe data de 1 iulie de pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca și Timișoara către Insulele Rodos și Creta, confort purtătorilor de cuvânt de la Christian Tour. Proprietarul Christian Tour a declarat că s-a dat start sezonului turistic de vară 2020, cu primele plecări spre Grecia și Bulgaria, mai ales că primele plecări ale românilor în afară au avut loc imediat după 15 iunie (când au și fost ridicate restricțiile de călătorie).

Vorbim de destinații precum Halkidiki, Thassos, Lefkada, Parga sau litoralul bulgăresc al Mării Negre – fie cu autocarul, fie cele cu mașina proprie. În continuare, Christian Tour își propune să redeschidă zborurile charter către și mai multe destinații din Grecia: Insulele Corfu, Zakynthos, Kos sau Lefkada.

Agentiile de turism isi revin, incetul cu incetul

Știm că turismul a fost unul din cele mai afectate sectoare în urma pandemiei, așa că, o dată cu relaxarea restricțiilor, acestea încep să revină la un program cât de cât normal, incluzând, bineînțeles, respectarea măsurilor impuse de autorități, atât pe drum, cât și la destinație. Business-urile agențiilor de turism continuă să fie afectate – așa cum declară și proprietarul agenției, pe fiecare cursă charter trebuie lăsate libere un total de 8 locuri.

De asemenea, agențiile doresc să poată relua cursele și spre alte destinații iubite de români pe timpul sezonului de vară, precum Turcia, Tunisia, Egipt sau Mallorca și Tenerife din Spania. În acest sens, încă depind total de deciziile luate de către autorități!

Personal, mă bucur să văd că, în ciuda restricțiilor și a nebuniei mediatice, sunt români care încă-și doresc să călătorească, să riște anumite lucruri pentru a simți că trăiesc și a recupera cele două luni de izolare. Să sperăm doar că vom fi feriți de ce-i mai rău și vom reveni la normal cât mai repede posibil!