Anul acesta am fost mult mai prezenta la Festivalul Dapyx din Medgidia. Bineinteles, a ajutat si faptul ca am avut invitatie, ca blogger, iar acest lucru mi-a dat un impuls sa aflu mai multe si pentru voi, nu doar pentru curiozitatea mea.

Apus Medgidia

Medgidia Dapyx

Medgidia poate ca nu este o destinatie turistica de exceptie, dar lucrurile incep sa se miste, iar un astfel de festival cred ca ridica orasul, fiindca trezeste interesul celor din alte orase (cel putin din orasele vecine), iar pentru locuitori este o gura de aer binevenita.

Am adunat 7 motive care te-ar putea determina sa participi la un astfel de festival – caruia, personal, nu am nimic sa-i reprosez din punctul de vedere al organizarii:

1. Afli mai multe despre propriul trecut, intr-un mod placut

Cred ca asta este si cel mai important lucru care te poate aduce aici, pornind si de la un slogan al festivalului:

Un popor care nu-si cunoaste istoria e ca un copil care nu-si cunoaste parintii.

– Nicolae Iorga

Nu as vrea sa intru in aspectele triste ale realitatii in care traim, in conditiile in care cei mai multi nu avem o identitate, ne blamam tara si/sau sistemul politic etc.; sarcina mea este sa raspandesc mai mult optimism prin acest blog. Totusi, este o cale buna de a avea un minim contact cu alte vremuri, de a vedea de unde ne tragem, prin cate schimbari am trecut de-a lungul istoriei si, poate, sa avem ceva mai multa indulgenta fata de semenii nostri si fata de noi insine.

Dapyx Festival Medgidia Poze

Fanfara Medgidia

Medgidia Teren Festival

Festival Jocuri Reconstituiri

Steaguri Reconstituiri

Pod Medgidia

2. Poti face parte din alte vremuri, poti calatori in timp

Te plimbi ziua pe la corturile tuturor asociatiilor de reconstituire istorica, iar membrii acestora sunt mai mult decat incantati sa-ti vorbeasca, sa-ti raspunda intrebarilor. Mai mult de atat, te poti costuma conform acelor vremuri, poti purta sabia si scutul in mana stanga, un coif pe cap, ba chiar poti imbraca armurile sau poti invata cum se tine o arma. Cel mai simpatic a fost ca am surprins o fetita intr-o rochita cu motive populare, care se potrivea perfect in cortul dacilor!

Cort Dapyx

Armura Dapyx Festival Medgidia

Daci Reconstituiri Istorice

Dapyx

Armura Festivalul Dapyx

Medgidia Jocuri Reconstituiri Istorice

3. Poti merge la concerte cu artisti pe gustul tau

Partea buna este ca ai de unde alege, de la folclor, la seara rock, pana la ultima seara, cu artisti in voga! Fiecare seara are o anumita tematica ce te va impulsiona sa iesi din casa. Pentru ca cea mai frumoasa atmosfera este cand oamenii se apropie, daca se mai si formeaza o hora in fata scenei, este o seara castigata din toate punctele de vedere. Ultima seara, cea a incheierii festivalului, este poate cea mai incantatoare, datorita atmosferei care se creeaza cu un spectacol de artificii – de 3 ani l-am prins si mereu m-a impresionat!

Concert Dapyx

Concert Medgidia

4. Poti fi martorul luptelor istorice, pe viu

Pe langa faptul ca asociatiile ce pun in scena diferite perioade istorice fac ca totul sa para foarte credibil, defiland mai intai prin oras, iar apoi prezentandu-se pe stadion, cele mai interesante sunt luptele! Cred ca este admirabil ce fac membri acestor asociatii, in conditiile in care munca lor este voluntara, bazata exclusiv pe pasiune! Am avut ocazia sa vad lupta medievalilor cu otomanii, reprezentatii din Primul Razboi Mondial, dar si luptele pe cai ale Cavalerilor Templieri!

Festivalul Medgidia 2019

Turci Reconstituiri Istorice

Templieri Dapyx Festival

Cai Festival Reconstituiri Dapyx

Arme Dapyx Medgidia

Cort Medgidia Dapyx

5. Iti poti imagina cum ar fi fost daca traiai in acele timpuri

Un astfel de festival iti pune imaginatia la contributie, caci te simti ca un strain la tine acasa. Am trait aceeasi senzatia ca in calatoriile departe de tara in care ma plimbam printr-o cultura diferita. Ajuta mult si mestesugurile oamenilor, vestimentatia lor – am vazut cum se faureau bijuterii si obiecte de decoratie, cum se sculptau diverse obiecte utile in gospodarie, cum se confectionau arme, prelucrarea lemnului, cum se trage cu arcul (poti invata si tu asta) si altele.

Mestesuguri Istorice

Suveniruri Festivalul Dapyx

Mestesuguri Dapyx Festival

Armura Dapyx Fetsival

Festivalul Dapyx 2019

Dapyx Festival

Dapyx Festival Medgidia

6. Parc de distractii, preparate traditionale si alte bunatati

Festivalul nu este doar despre concerte si reprezentatiile din arena si din fata corturilor. Langa este un mini-parc de distractii, sunt si preparate traditionale pregatite pe loc cu care te poti rasfata, dar si taverne cu tot felul de dulciuri, clatite, kürtőskalács, gogosi, popcorn, mere caramelizate, porumb fiert si copt etc. Doar sa stii ca poti alege intelept si ca poti rezista eroic tentatiilor!

Mancare Dapyx Festival

Festival Reconstituiri Istorice

7. Copiii tai au ce invata

Pe langa parcul de distractii si dulciurile care-i vor incanta cu siguranta, festivalul este o cale buna de a-i pune in tema cu istoria, fara manuale greoaie si lectii interminabile. Copiii vor intelege mult mai multe lucuri live, iar daca si reusesc sa tina un scut sau sa invete sa traga cu arcul, sigur vor fi incantati de experienta. Orice invatam sau facem in mod direct va ramane mult mai mult timp in memoria noastra!

Jocuri Dapyx 2019

Reconstituiri Istorice

Armura Dapyx 2019 FestivalCam asta a fost si cu festivalul, 4 zile care au avut un farmec aparte, o aroma a altor timpuri, impodobite si de serile cu concerte, lumini si voie buna! Sa ne revedem si la anul tot asa!