Am decis să vorbesc despre un subiect pe care nu l-am mai abordat până acum: și anume, afacerea cu care mi-am ocupat o parte din timp în ultimii 2 ani și jumătate. De-a lungul timpului, am fost întrebată cum pot să călătoresc ceva mai des (sau, mă rog, cum am reușit să fac asta o perioadă). Am răspuns mereu sincer, chiar dacă majoritatea nu înțelegea exact cu ce mă ocup. Și exact asta aș vrea să lămuresc aici.

Da, am o afacere pe Amazon USA, unde vând produse fizice și unde mi-am creat propriul brand.

Iar dacă articolul despre Dreamtrips face vizualizări după un an și ceva (un articol în care am prezentat aspectele pro și contra ale acestei activități), am zis să vorbesc și despre afacerile pe Amazon. De data aceasta, din poziția de vânzător și din propria experiență. Și tot imparțial, pentru că extremele nu sunt niciodată cele mai bune răspunsuri.

De ce afacerile pe Amazon sunt asa controversate?

La o simplă căutare pe Google despre afacerile pe Amazon, poți da de tot felul de articole și site-uri.

Sunt unii care își promovează propriile cursuri, care vând de ceva timp produse pe această platformă și vor să mai facă un ban și învățându-i pe alții. Sunt cei care susțin acest model de afacere și îl asociază cu o îmbogățire miraculoasă, peste noapte. Articole de tipul: “cum să faci bani de acasă, cu o investiție minimă, doar cu o conexiune la internet?”.

Și detractorii, cei care vorbesc despre țepe; în general, țepele sunt asociate celor care fac cursuri care să-i învețe pe alții cum să intre în business. Aceștia vorbesc despre cum nu mai e loc pe Amazon și susțin că nicio persoană care face milioane de dolari pe Amazon nu ar face cursuri ca să-și facă singuri concurență. Unde mai pui că poți câștiga mai mult din cursuri decât din propriul business – ceea ce nu poate fi neapărat fals!

Așa că mulți nu știu ce să creadă.

Din proprie experiență, ca persoană care a urmat un astfel de curs și vinde și astăzi pe Amazon, am de spus un singur lucru: adevărul e undeva la mijloc.

Modelul de business este destul de simplu și, deși detractorii îl asociază cu bișnița, este vorba de mai mult decât a lua un produs din fabricile din China, a-l transporta și a-l vinde pe piața din SUA (sau altă piață a Amazonului) cu un adaos comercial: este despre creativitatea de a veni cu ceva nou pe piață, în urma unei cercetări bine-făcute și cu costuri minime. Munca personală se poate vedea prin îmbunătățirile aduse oricărui produs (design, culoare, funcționalitate sau bonusuri) și prin marketing-ul pe care (înveți să) îl faci ulterior, creând o poveste în jurul acestuia.

Nu vorbim despre produse de o calitate proastă, pe care să le iei la câțiva cenți și să le vinzi pe Amazon punând un logo peste. Mulți confundă modelul de afacere cu astfel de modalități de “îmbogățire ușoară”. Oricâte review-uri de 5 stele cumperi, sau orice altă manevră ai face, nu o să poți bate review-urile proaste care vor veni în valuri de la clienții nemulțumiți, care primesc altceva decât ce au văzut în fotografii.

Despre etica și moralitatea celor care construiesc astfel de cursuri nu sunt în poziție să vorbesc. Știu doar, din proprie experiență, că mi s-a oferit susținerea și ajutorul pentru care am plătit.

Experienta mea pe Amazon

După ce mi-am dat licența, am avut o perioadă de căutări intense, în care încercam să-mi dau seama încotro voiam să mă îndrept. Am fost mereu o fire creativă – de-asta am pornit și acest blog. Ideea de a lucra pentru altcineva 8 sau 9 ore pe zi, nu mă încânta neapărat (lucru de care mi-am dat seama după nenumăratele experiențe de internship și voluntariat). În schimb, mă atrăgea foarte mult ideea de antreprenoriat.

Un lucru rămâne cert: online-ul a crescut atât de mult, încât și într-o perioadă de izolare și stat în casă, ne dăm seama câte lucruri putem face în mediul ăsta digital: unii lucrează de acasă, alții pot face tot felul de cursuri (acum gratuite), putem vizita virtual muzee, putem să învățăm rețete noi, să-i vedem pe alții împărtășind filmulețe creative (plictisiți și ei de la atâta stat în casă), să cumpărăm produsele de care avem nevoie și să ne fie livrate la ușă. Și multe altele.

Tot ce spun acum a încetat demult să mai fie o noutate.

bali, calatorie, vacanta
Bali, 2018

Am văzut în mediul online o oportunitate de a câștiga independența pe care mi-o doream. Nu mă înțelegeți greșit, problema nu era că nu-mi doream să muncesc și doar să văd lumea, ci îmi doream să muncesc pentru un scop, pentru o viziune chiar (sau, mai ales) dacă asta însemna să lucrez pentru mine însămi.

Soluția a venit destul de rapid și mi-a atras imediat atenția: era vorba de un curs, denumit Amazon SetUp 3, lansat de doi pionieri în domeniu. Cursul cuprindea tot ce ar fi trebuit să știu despre afacerile pe o platformă de comerț online, cum este Amazonul – despre o afacere posibilă doar cu o conexiune la internet!

Long story short, la 5 luni de la lansarea cursului, produsul meu, gândit doar de mine și cu sfaturile câtorva apropiați, se afla printr-un ecran, în fața tuturor americanilor. Și, fiindcă ideea și munca au fost ale mele, am hotărât să reduc cât de mult cheltuielile de investiție, încercând să fac fiecare pas cu costuri minime. Asta a însemnat să mă specializez în domenii în care nu mă pricepeam foarte mult și să le fac de una singură, sacrificând mai mult timp, dar mai puțini bani.

Apoi a început o serie de suișuri și coborâșuri.

În primele luni afacerea a mers relativ bine, iar în perioada sărbătorilor de iarnă, vânzările au crescut brusc, așa că… am rămas fără stoc! Să te redresezi e puțin mai greu, dar nu imposibil. Ulterior, am început să-mi pierd entuziasmul, deși fără acest business, nu aș fi ajuns niciodată să-mi permit, cel puțin la vârsta asta, să ajung în Bali (și în multe alte țări, despre care am povestit pe acest blog).

În 2018 am continuat să cred în acest vis, am diversificat produsul, după care, încetul cu încetul, mi-am mutat atenția spre alte obiective. Produsul meu nu avea vânzări constante, avea luni când mergea foarte bine și altele mai prost.

Nu am mai dat 100%, am dat chiar mai puțin de jumătate. Am făcut greșeli mici, repetate, care m-au costat. Nu am mai putut să fiu mândră că am un business al meu la 23-24 de ani, de fapt, începusem să ascund asta, crezând că ceilalți nu vor înțelege cu ce se mănâncă. Doar cu colegii mei din curs mai puteam discuta astfel de lucruri.

Apoi am decis să renunț la afacere. În tot acest timp, nu am pierdut bani cu acest produs, cumva câștigurile tot veneau, dar nu le consideram suficient de mari.

Santorini, 2018

Cea mai mare lecție, pe lângă cele ce țin de aspectele economice, tehnice sau practice ale afacerii este: în orice vis, înconjoară-te de oameni care te susțin, care te fac să vrei mai mult și te apreciază pentru ceea ce faci. Am avut norocul să întâlnesc ulterior persoana care să mă ajute în acest sens, care să mă facă să văd cu alți ochi propria afacere, la care voiam să renunț atât de ușor și cu care nu mă mai mândream deloc.

Se tot spunea că doar cei mari mai câștigă pe Amazon, ei bine, nu e (numai) așa. Online-ul începe să acapareze tot mai mult din viețile noastre și acum cred cu tărie că ăsta era viitorul în 2017, când am început eu, dar continuă să fie viitorul și în 2020 și tot așa.

Continuând cu povestea mea, am început să cred iar în business-ul meu acum câteva luni. Am început iar să mă informez despre cum să iau anumite decizii, am lucrat la calitatea prezentării produsului (am ținut ca produsul să fie unul de calitate încă de când l-am ales, dar aveam probleme la prezentarea lui), am mai făcut niște calcule care-mi lipseau și, o lună mai târziu, lucrurile au început să miște iarăși.

Am ajuns să pot sta acasă (obligată de circumstanțele izolării) și să văd câtă stabilitate îți poate oferi un astfel de business în timpul unei crize (contrar așteptărilor).

Cursurile care te invata cum sa vinzi pe Amazon si asa-zisele tepe

Puteți cerceta puțin pe internet (asta dacă nu știți deja), și veți observa că astfel de cursuri nu sunt ieftine. Am investit în cursul pe care l-am urmat toate economiile pe care le strânsesem din bursa de la facultate. Tocmai pentru că știam că este o situație de tipul totul sau nimic, aflându-mă și la începutul vieții de adult, am dat tot ce am putut la început. Am urmărit cu sfințenie webinariile, am o agendă plină cu notițe și zeci de post-it-uri pe care mi le pusesem pe un panou, deasupra biroului.

Unii întreabă de ce să plătești o sumă considerabilă pentru un curs, când internetul este la dispoziția ta și mulți scriu sau fac vloguri despre cum să începi o astfel de afacere. Răspunsul este simplu: în multitudinea de informații, este important să ai o singură direcție, fiindcă dacă le asculți pe toate, te vei pierde. Un curs îți oferă o strategie încercată și de alții, o anumită siguranță și șanse mai mari de câștig. Dar, cel mai valoros lucru, îți oferă șansa de a întreba direct pe cineva cu experiență, la orice problemă întâmpini și să fii ghidat. Ceea ce nu-ți asigură neapărat niște forumuri sau comentarii la vlogurile de pe YouTube.

Eu recomand să intri într-un astfel de business printr-un curs. De multe ori plătești nu atât informația în sine, cât susținerea celor care se află pe același drum. Pot, însă, să-i înțeleg și pe cei care vor să pornească singuri la drum. Nu există un răspuns corect.

Eu știu că mi-a folosit siguranța unei comunități și a unor lideri, oricât de mult au fost acuzați că fac bani pe spatele “naivilor”.

Din propriile observații, dacă sutele de români care s-au înscris au găsit salvarea în acest model de afacere, în momentul în care au observat că este ca orice alt tip de afacere, adică presupune muncă și cheltuieli neprevăzute și o foarte bună planificare, unii au renunțat – în diferite etape ale afacerii. Unii poate și-au asumat greșeala, alții au devenit detractorii inițiatorilor acestor cursuri, iar alții au reușit, punând în practică fiecare pas predat în cursuri.

Sa vorbim despre BANI

Dacă mă întrebați pe mine, urmărind cam tot ce mișcă în domeniul cursurilor pe internet, un curs la care ai acces cu o sumă mare de bani îmi inspiră și un motiv de ordin psihologic: dacă dai câteva sute de lei, nu te vei simți atât de obligat să pui în aplicare pașii pe care îi primești. Când dai câteva sute de euro pe un curs, nu o să vrei să riști această sumă inițială și să intri pe jumătate în acest business.

Când știi că ai dat o sumă mare de bani munciți sau împrumutați, vei simți responsabilitatea de a duce la capăt ce ai început, fiindcă presiunea de a renunța va fi mult mai mare.

Cam cât ai nevoie pentru a începe o afacere pe Amazon? Poate mult mai puțin decât a începe o afacere în alte domenii, dar nici 5.000 $ nu este un răspuns viabil. Unii încep cu 7.000 $, alții au nevoie de 10.000 $. Cam în acest interval aș spune eu că sunt cheltuielile de început – asta dacă vrei să intri în domeniu cu un produs cu riscuri minime, așa cum te învață și cursurile.

Porto, 2019

Partea bună este că, în funcție de implicare, poți câștiga câteva sute de dolari pe lună, care nu strică, mai ales dacă ai un job stabil la care nu vrei să renunți (dar trebuie să ții cont de faptul că ai nevoie de timp ca să înveți, un timp pe care-l vei obține greu lucrând 8 ore pe zi, până pui afacerea pe picioare). Alții renunță la stabilitate și dau totul pentru Amazon (sunt cei care, în câteva luni, câștigă mii sau zeci de mii de dolari, care se informează continuu și care investesc în cursuri și conferințe scumpe, valoroase mai ales prin ideea de networking).

Alții, dezamăgiți că nu a ieșit afacerea peste noapte, care se sperie de piedici, au pierderi și preferă să renunțe și să vândă afacerea, ca să nu iasă complet pe minus. Tot așa, îi avem pe cei care rămân la unul sau mai multe produse și se mulțumesc cu un salariu mult mai bun decât cel mediu în România; sau, în cazuri excepționale, sunt cei care dezvoltă afacerea, aducându-și angajați, creând propriile branduri și ajungând să-și facă propria companie!

Beneficiile afacerilor pe Amazon

 • Spre deosebire de orice alt magazin online ai putea să-ți înființezi, Amazon prezintă uriașul avantaj că, odată ce ai dus produsul la ei în depozite, ei se ocupă de tot ca acesta să ajungă la client (prin programul FBA – Fulfillment by Amazon).
 • Evident, poți lucra la acest business de oriunde, îți trebuie doar o conexiune foarte bună la internet (o idee foarte bună pentru cei dornici să călătorească sau să lucreze de acasă).
 • Îți poți crea cu ușurință propriul brand – poți fi inventiv, creativ, bazându-te pe cercetările potrivite și la finalul zilei să ai satisfacția că munca ta este cea apreciată de clientul final.
 • Platforma este în continuă creștere, iar în anul 2020 are estimate câștiguri mult mai mari decât în anii anteriori.
 • Dacă gândim la nivel istoric și global, în direcția asta se îndreaptă și omenirea, a digitalizării și a ușurinței omului de a avea imediat la ușă orice își dorește de pe internet.
 • De ce Amazon USA? Cred că motivele sunt evidente: acolo sunt cei mai mulți cumpărători (datorită numărului populației), au un stil de viață ridicat și datorită deschiderii către shopping-ul online (în România mulți încă au probleme la plata cu cardul…).
 • Amazon PRIME este un concept bine gândit în care orice produs ajunge la client în 1-2 zile de când a fost comandat. Orice vânzător poate profita de asta.
 • Amazon nu există doar în USA, unde este cea mai mare piață. Există în Mexic, Canada, Anglia, Germania etc. Oricând te poți extinde, în funcție de reglementările țărilor respective.
 • Nu ai nevoie de firmă, și de cheltuielile adiacente acesteia. Mai ales la început, când ești copleșit de alte cheltuieli, e bine de știut că o firmă și contabilitatea devin necesare pe măsură ce profitul devine considerabil.
Malta, 2018

Riscurile inceperii unei afaceri pe Amazon

Argumente pro și contra găsim în absolut orice. Mai ales când vine vorba de afaceri. Mai ales că acestea țin de personalitatea și caracterul fiecărui potențial antreprenor. Din perspectiva mea, și vedeți că am avut dezamăgiri – că, deși am urmat cursurile cu atenție, tot am avut blocaje și căderi -, cred că sunt câteva lucruri de care să ținem cont.

Nu e totul lapte și miere, iar acesta este un articol care să prezinte ambele părți ale acestei afaceri, și nu de la cineva care le-a văzut din exterior și s-a lăsat condus de un miraj și nici de la cineva frustrat sau dezamăgit.

Marrakesh, 2019
 • Un curs despre cum să te ridici pe Amazon o să reducă mult riscurile, dar adevărul este că anumite lucruri nu sunt pentru oricine. Și eu am crezut asta despre mine la un moment dat.
 • Un curs sau un ghid nu garantează succesul din prima. Este nevoie să te implici, să dai tot ce ai.
 • Din propriile observații, colegii care nu au avut succes sunt cei care nu au dat totul, care au căutat calea ușoară, care nici măcar nu aplicau toți pașii propuși. Sau poate cei ocupați și cu jobul sau alte aspecte ale vieții de adult – fără a acuza pe nimeni.
 • Cred că primul produs pe care-l lansezi ține de 90% muncă (să-l cauți și să-l îmbunătățești), dar și de 10% inspirație sau noroc. Nu ai de unde să știi 100% ce va merge și riscul încă există.
 • Să găsești fabrica potrivită în China (sau în alte țări) îți poate aduce bătăi de cap. Poate fi frustrant să nu fii la fața locului în momentele producției și să nu poți verifica dacă totul merge bine. Alibaba are, însă, anumite filtre care îți asigură credibilitatea fabricilor.

Scepticii or să vină să spună că nu merge asta cu făcutul banilor online peste noapte. Păi nu merge. Acest tip de afacere vine cu succes dacă îmbini: responsabilitatea, timpul și munca, banii, creativitatea și perseverența.

 • Responsabilitatea de a urmări fiecare lecție cu atenție și de a respecta fiecare sfat de acolo (sau, dacă înveți pe cont propriu, să o faci cu simț de răspundere). Nu degeaba există experiența altora, ca tu să înveți din ea și să nu mai repeți aceleași greșeli.
 • Timpul și munca, pentru a te informa, a cerceta în permanență piața, și înainte, și după lansare.
 • Creativitatea, atunci când pui amprenta personală asupra produsului și prezentării acestuia, la cel mai înalt nivel (asta ține de fiecare și poate influența considerabil succesul).
 • La perseverență am avut și eu probleme, de-asta și coborâșurile – mi-am pierdut o perioadă entuziasmul și încrederea, dar în orice business trebuie să înveți și din propriile greșeli, nu doar din ale altora.

Pareri dupa 2 ani si jumatate ca vanzator pe Amazon

Având această afacere pe Amazon, am învățat că:

 • Oamenii cu care te înconjori sunt cei mai importanți. Trebuie să fie oameni de calitate, cu viziune, care să te susțină.
 • Întotdeauna costul de promovare sau reclamă este o componentă obligatorie a prețului final, așa cum este costul de achiziție sau transport. Din acest motiv poți depăși suma recomandată la început, pentru cheltuielile de lansare. Investești în promovare o sumă suficient de mare ca să nu ajungă produsul pe ultimele pagini și suficient de mică ca să ai un profit acceptabil.
 • Să rămâi fără stoc (așa cum am pățit la început), oricât este de evident, este o greșeală enormă!
 • Trebuie să îți faci calculele cât mai exact de la bun început și să le aduci mereu la zi.
 • Nu poți face totul singur. Chiar dacă am încercat, și oarecum sunt mândră că ideea mea se vinde și astăzi, atunci când am apelat la persoane profesioniste, s-a văzut și nu am regretat.
 • Mentalitatea contează enorm. Ca să câștigi, trebuie să fii dispus să riști niște bani, care nu știi dacă se vor mai întoarce.
 • Cred că vârsta și experiența contează un pic mai mult decât mi-aș fi dorit. Țin să fiu sinceră atât cu mine, cât și cu voi. La 22 de ani nu ai prea multă experiență pe piața muncii, de fapt deloc, iar un om care a lucrat în Marketing, IT, Vânzări, Fotografie, PR etc. câțiva ani ar avea mai mult succes cu genul ăsta de afacere de la bun început.

Cum poti sa ai si tu o afacere pe Amazon, lucrand de acasa?

Mi-am făcut o regulă din a nu promova lucrurile în care nu cred. Asta ține de conștiința fiecăruia. De aceea am prezentat argumente pro și contra, am vorbit din proprie experiență și nu din ce spun alții. Am fost și sunt o persoană ca oricare alt cursant, care a început de la zero și a învățat pas cu pas. V-am împărtășit parcursul meu ca vânzător pe Amazon ca să vedeți că nu sunt din cei care au făcut bani peste noapte, că am întâmpinat greutăți, că am vrut să mă las, că am făcut greșeli și am pierdut din entuziasmul de început.

Cu toate acestea, am continuat și azi sunt bucuroasă că am făcut-o.

Mie îmi place foarte mult partea de creație din tot acest proces. Să iei un produs de la zero, dintr-o anumită nișă cu care rezonezi și să-l personalizezi, să-ți pui amprenta pe el. Iar review-urile pozitive ale consumatorilor (neplătite!) și fotografiile cu ei folosind produsul sunt cele mai mulțumitoare aspecte din afacere!

Dar aceasta este strict experiența mea, așa cum am spus, unii sunt făcuți pentru asta, alții nu.

Poate v-am făcut curioși. Poate vreți să încercați și altceva, să obțineți o oarecare independență. Să vă asumați niște riscuri. Dacă o faceți, o faceți în cunoștință de cauză. Scriu asta pentru că dacă vreți să intrați în acest tip de afacere, se lansează un nou curs, care te învață de la zero, actualizat, pentru anul 2020, tot ce trebuie să știi pentru a vinde produse pe Amazon.

Este un curs lansat de o parte din echipa celor care au fondat cursul Amazon SetUp, de la care am învățat și eu, și datorită cărora am intrat într-o comunitate de sute de români (care se ajută zilnic în orice problemă întâmpinată legată de business și nu numai).

Un curs la care, sincer, mi-aș fi dorit să am și eu acces în 2017, fiindcă este atât de complet, că riscul începerii propriei afaceri online este cu mult diminuat! Noi aveam webinarii (lecții online), aveam summit-uri și prezentări ale unor persoane de succes, aveam grupul de Facebook, unde toți colegii și mentorii te ajută cu răspunsuri clare la orice întrebare. Însă cursul acesta are în el, pe lângă, și toate instrumentele potrivite, care să îți ușureze munca de căutare și de supraviețuire pe o piață în plină dezvoltare.

Dacă mai ai întrebări, nu ezita să le scrii mai jos, în comentarii! Cam asta a fost și este experiența mea pe Amazon, în mare, și poate că nu am detaliat suficient pe alocuri, așa că sunt deschisă să răspund oricăror nelămuriri!

 

error0