Seria de articole dedicată promovării orașului Reșița, inspirată de zilele Orașului, Custom Reșița, pe care am început-o aici, nu s-a terminat nici pe departe. Dacă în primul articol v-am prezentat câteva locuri-cheie ca să vă faceți o idee despre istoria orașului și a zonei, acum am de gând să vă prezint două locuri ce țin mai degrabă de relaxare și o atmosferă plăcută, locuri ce vă așteaptă în apropierea orașului Reșița.

Mie mi-au devenit curând foarte dragi, pentru că implică multă natură, peisaje superbe, precum și valorificarea inteligentă a unor resurse și facilități oferite de natură. Ambele destinații se află în apropierea orașului, la vreo 30-40 de minute fiecare, la poalele Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

Lavanda Plantatie Poze

Și ca să intrăm în subiect, primul loc la care mă refer, unde trebuie să vă așteptați la un miros plăcut și o puternică culoare relaxantă de mov este…

Plantatia de lavanda din Comuna Carasova

În mijlocul câmpiei cu dealuri înverzite, cu întinderi de fân, cu soarele arzător de iulie, mă aștepta prima plantație de lavandă la care am ajuns până acum. Eram puțin dezamăgită, știind că lavanda înflorise undeva pe la începutul lunii iunie, deci nu ne-ar mai fi așteptat acel mov din povești, cum vezi în pozele din Provence și nu numai, și nu știam cât îi voi mai simți mirosul specific.

Lavanda Carasova

Lavanda Carasova Plantatie

Lavanda Romania Poze

Însă peisajul era superb chiar și așa, cu o căsuță rustică așteptându-ne de-o parte a lanului și cu liniștea specifică frumuseților naturale ale țării noastre, despre care s-a compus atâta și care a tot inspirat.

Plantatie Lavanda

Carasova

Dincolo de toate acestea, pe lângă natură, admir și spiritul întreprinzător al oamenilor, dorința de a construi ceva frumos și durabil, în care se vede cu ochiul liber că investesc cu drag. Ceea ce se observă și pe acest teren de lavandă, în comuna Carașova, la ieșire din Cheile Carașului.

Plantatie Poze Lavanda Carasova

Lavanda Struguri

Astfel, doi tineri au pus bazele unui teren cu lavandă și pe lângă activitatea lor, de a crea un spațiu superb și liniștit, și de a aduna florile de lavandă în buchețele sau în săculețe cu plante uscate (atât de bine cunoscute pentru mirosul lor terapeutic și multe alte beneficii), în acest an au organizat și „Zilele Porţilor Deschise în Lanul de Lavandă”.

Cu acest prilej, plantația a putut fi vizitată și a bucurat mulți trecători, dar mai ales fotografii și amatorii de poze în natură, cu o poveste romantică inspirată pe loc.

Lavanda Carasova Resita

Lavanda Carasova Poze

Așa că experiența a fost una dincolo de așteptări, fiindcă movul lavandei și mirosul ei nu dispăruseră și este o experineță de bifat măcar odată în viață, atât pentru plăcerea estetică, cât și pentru curiozitatea de a te afla într-un loc diferit, liniștit și relaxant!

Un paradis exotic la Ponton Casa Baraj

Când mă gândesc la orele petrecute în acest loc deosebit din Văliug, nu știu dacă mai întâi îmi vine în minte așezarea geografică, cu lacul Gozna în fața noastră, cu munții acoperiți de păduri de foioase și umbra lor, sau construcția propriu-zisă a localului.

Resita Ponton Casa Baraj

 

Casa Baraj Resita

Ponton Casa Baraj

Ponton Casa Baraj Resita

Pe de-o parte, perfect pentru zilele de relaxare, cu șezlonguri, paturi și baldachine, cu un bar așezat în centru și cocktail-urile preferate la îndemână, pe de altă parte, cunoscut pentru evenimente sau petrecerile date până în zori, cu DJ-i cunoscuți și distracție pe măsură.

Valiug Gozna

Mie mi se pare un concept binevenit, acela de a petrece (timpul) în mijlocul munților, într-un peisaj de poveste și de a profita la maxim de ceea ce oferă natura, de priveliște și atmosfera care te energizează de îndată ce ajungi, indiferent de vreme.

Ponton Casa Baraj Vacanta

Valiug Gozna Resita

Chiar dacă am prins o zi ploioasă, cum s-a prezentat vara acestui an la noi în țară, chiar și norii apăsați se integrau frumos în peisajul montan. Lacul Gozna, lac de acumulare, a fost amenajat pentru producerea energiei electrice și pentru alimentarea cu apă a municipiului Reșița (1950-1953). Iar pentru cei mai activi, există posibilitatea de a practica sporturi nautice sau de a pescui.

Lacul Gozna

Resita Ponton Casa Baraj

Lacul Gozna Valiug

Nu doar că amplasarea este superbă, dar și mesajele creative lăsate pe trunchiurile pomilor, sau aranjamentele florale, sau albul paturilor ce contrastează cu scoarța închisă a copacilor îi conferă o identitate de reținut. Iar pentru cerbi și căprioare, chiar și băile au o construcție atipică, din lemn, cu un geam imens, ca să nu părăsești nicio clipă frumusețea peisajelor.

Bai Casa Baraj Ponton

La intrarea în Stațiunea Crivaia, la 30 km de Reșița, Ponton Casă Baraj se recomandă a fi „un paradis exotic într-una dintre cele mai atrăgătoare stațiuni climaterice din Banat” și pot spune că sunt complet de acord și este unul din locurile în care aș reveni. Pentru că fiecare zi e diferită, în funcție de vreme, iar fiecare eveniment care are loc aici surprinde o nuanță diferită!

Casa Ponton Baraj Valiug Lac

Ponton Casa Baraj Poze

Așa că dacă te gândești la o vacanță într-o zonă a României care ai vrea să te surprindă plăcut, ține minte că în Reșița și în apropierea ei poți găsi multe comori numai bune pentru turiști! Cu o căutare detaliată, poți găsi noi zone și frumuseți la care nici nu te-ai așteptat până acum!