Deși de multe ori ni se pare că dacă plecăm în străinătate vom avea parte de cele mai diversificate experiențe și peisaje, România mai are multe de oferit. Chiar și eu am ales în ultimul an să călătoresc foarte mult prin țara noastră, mai ales că, personal, mai am multe de descoperit aici și, astfel, evit și drumurile lungi și obositoare cu avionul. Așadar, dacă te-ai întrebat cum să-ți planifici vacanța în România singur, fără o agenție de turism, urmează sfaturile de mai jos.

Evident, avantajul principal este faptul că atunci când depui puțin mai mult efort de unul singur poți salva niște bani frumoși.

Alege-ti sursele de inspiratie

Poate ai câteva destinații pe listă de ceva vreme, fie datorită încărcăturii istorice a unui loc, fie că știi că în ultima vreme zona respectivă atrage tot mai mulți turiști, cum e Oradea sau Viscri. Dacă nu știi unde să te duci întâi și-ntâi, privește puțin la pozele din vacanțele prietenilor. Sigur ai măcar o cunoștință care a fost mândră să-ți împărtășească impresiile din ultima vacanță în România. Cu remarci de genul “nu știam că poți găsi asemenea frumuseți la noi în țară” sau “păcat că nu știm să o promovăm”.

Dacă totuși nu te-au încântat așa tare, Instagram-ul este un punct bun de pornire pentru a-ți hrăni pofta de ducă. Că vrem sau nu, în pană de idei, componenta vizuală atrage cel mai mult și naște o dorință puternică de a fi și noi acolo, care cântărește mai mult decât o mulțime de motive bine argumentate. Eu intru pe paginile mari de promovare a zonelor superbe din România și găsesc acolo o mulțime de locuri care ajung în final pe bucketlist-ul meu.

Cauta ce poti face in zona

Bun, acum că ai câteva idei despre ce ai vrea să vezi, fie că e vorba de o escapadă de weekend, sau un mic circuit prin țara noastră, e important să știi ce vrei să faci acolo. Cu o hartă în față, poți conecta acele surse de inspirație de care vorbeam mai sus și să construiești un mic circuit. Dacă mergi doar pentru peisaje, relaxare și odihnă, poate nu vei vrea să ai tot felul de activități sau locuri de vizitat.

Dacă totuși nu vrei să te plictisești, dă o raită pe internet, caută cuvinte cheie de tipul vacanță munte Sinaia păreri” în special pe blogurile de călătorii sau mărturiile celor care au mai fost acolo și vezi ce ai de făcut în zonă.

Stabileste mijlocul de transport si cazarea

Iar aici am un mic pont pentru tine, care te va scuti de o groază de muncă. Decât să cauți la nesfârșit cazare Bușteni, cazare Bran sau cazare Deltă și să te încurci în rezultatele fără număr care îți vor apărea, poți folosi platforma Az-Turism, unde ai o varietate de oferte de călătorie: de la cazări în pensiuni, hoteluri, apartamente, la city-break-uri, oferte de sejur sau chiar last-minute-uri. Ba chiar urmează să primești direct acolo ofertele agențiilor de turism. Prin comparație, având toate astea la un loc, poți vedea dacă circuitul gândit de tine va fi mai ieftin decât ofertele agențiilor pentru aceeași destinație!

Partea bună este că Az-Turism îți oferă toate aceste informații gratuit și te ajută să alegi varianta cea mai convenabilă pentru tine, adunând aproximativ 2000 de oferte de cazare!

Planifica-ti calatoria si activitatile

Practic, acest penultim punct aduce la un loc toate lucrurile prevăzute înainte. Știu că de multe ori în călătorii ești tentat să mizezi pe spontaneitate. Și nu e nimic mai frumos decât asta. Însă dacă vrei să și profiți la maxim de locul unde ai de gând să ajungi, o planificare în prealabil nu strică. Este de mii de ori mai bine să te abați de la planul stabilit și să găsești lucruri noi pe parcurs decât să ajungi acolo fără niciun plan, să mergi în neștire și să pierzi timp prețios pentru ca la final să-ți dai seama câte lucruri ai ratat!

Bucura-te de vacanta

…făcută de tine exact cum ți-o dorești! Sunt multe avantaje atunci când îți pregătești singur vacanța și te folosești de uneltele deja existente în turism. Da, necesită un pic de timp ca să planifici și să ieși din zona de confort, dar cu acces la internet, ai la dispoziție o grămadă de resurse ajutătoare. Salvezi bănuți buni, nu ești obligat să respecți programul deja prestabilit, dacă ajungi la un obiectiv turistic nu trebuie să stai după grupul de turiști cu care ai ajuns acolo, poți face poze frumoase etc.

Cam astea sunt sfaturile pe care le aplic și eu de fiecare dată când îmi doresc să plec, mai ales la noi în țară. Așa am ajuns să fac circuitul pe Transfăgărășan și să am câteva escapade de weekend în ultimul an. Voi ce sfaturi ați mai adăuga sau ce platforme folosiți pentru o vacanță do it yourself în România?

***Articol scris pentru Proba 17 din SUPERBLOG 2019***