12 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a calatori in Bali (2)

Așa cum am promis data trecută, revin aici cu continuarea articolului Douăsprezece lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a călători în Bali (aici găsiți prima parte).

Dacă nu v-am convins încă de farmecul ținutului balinez, probabil că mai am aici o șansă pentru a vă arăta ce a însemnat pentru mine această cultură și ce lucruri mi-au atras cel mai mult atenția din tot ceea ce am experimentat pe parcursul celor două săptămâni.

bali, palmieri, indonezia

7. Templele balineze, găsite la fiecare pas

Majoritatea celor din Bali au o religie hindu-balineză, ceea ce înseamnă că au preluat hinduismul și au păstrat și tradițiile ce țin de venerarea strămoșilor, pe cele specifice din perioada Imperiului Majapahit. Templele lor, numite Pura (spațiu înconjurat de ziduri), se întâlnesc la fel de des precum sărbătorile lor, la care participă cu sfințenie. Mai exact, există cel puțin trei în fiecare sat.

Pentru a crea o încărcătură energetică specială, folosindu-se de puterea naturii, aceste temple sunt așezate în funcție de munte, mare și răsărit.

bali, templu, indonezia

Am avut ocazia să particip la câteva ceremonii, precum și să vizitez câteva dintre aceste temple care te lasă cu gura căscată. Nu doar din punct de vedere arhitectural și al semnificațiilor din spatele reprezentărilor și a simbolisticii, dar și din punct de vedere energetic și al frumuseții naturale.

Practic, un templu devine o colaborare între om și natură, pentru a crea un spațiu sfânt în care toate elementele naturii contribuie la a ridica starea de spirit a oricărei ființe care pășește înăuntru, fie localnic sau turist. Mi-am propus să scriu o serie de articole inspirate de fiecare templu vizitat.

8. Viața de noapte în Ubud…

…Începe destul de devreme, pe la ora 19-20 și se încheie la fel de devreme. Cele mai multe trupe care cântă live își încep concertul pe la 20-21 și termină spre miezul nopții, iar apoi se mai stă maxim 1-2 ore, în funcție de local.

Am mers pe la vreo 2-3 localuri și mi-a plăcut talentul artiștilor balinezi – cei mai mulți fac cover-uri pe muzică cunoscută, cu un ritm ceva mai lent sau raggae, binevenit pentru o seară de dans sau de relaxare.

Totuși, Bali-ul are o viață de noapte extraordinară, doar că în stațiunile de la ocean, cum este Seminyak. Acolo găsești și foarte mulți turiști, interesați în special de distracție. Însă în Ubud, majoritatea localurilor se închid în acest interval, fiindcă oamenii încep munca o dată cu răsăritul soarelui.

bali, viata de noapte, club, indonezia

Un lucru de știut este faptul că alcoolul este scump în baruri (scump în comparație cu alte produse). Berea are un preț acceptabil, dar restul de băuturi au prețuri ca în barurile de la noi sau chiar mai mari. Uneori este recomandat să le iei din market, mai ieftin.

bali, viata de noapte, club, indonezia

9. Noul An balinez și tăcerea

Altfel spus, am avut ocazia să trec de două ori în Noul An, într-o perioadă de 3 luni. Pentru că așa cum poate știți (sau nu), balinezii sărbătoresc Noul An nu după calendarul gregorian (ce ține cont de ciclul solar), ci după ciclul lunar.

Ei nu au o zi stabilită, dar de regulă Noul An pică într-o zi de martie. Anul ăsta s-a întâmplat să fie între 16-17 martie, la doar două zile după ce am ajuns în Bali.

Am de gând să scriu un articol separat pe acest subiect. Ceea ce poate fi surprinzător pentru cei care se așteaptă la costume, rochii, tocuri, șampanie, muzică, gălăgie și urări cu duiumul, este faptul că Anul Nou în Bali se sărbătorește prin… tăcere.

Adică 24 de ore de reflecție interioară, în care nu vorbești cu cei din jur și ești deconectat de la internet, telefoane, aparate – chiar și drumurile sunt închise. O tragedie pentru cei dependenți de vorbăraie multă și de tehnologie și o încântare pentru cei care caută niște momente de liniște. 

10. Plantațiile de orez

Cunoscut și ca simbol al prosperității, mâncarea de bază în lumea indoneziană este orezul, care nu lipsește de pe masa balinezilor.

Faimoasele plantații de orez sunt o încântare atât pentru ochiul turiștilor, cu toate nuanțele de verde strălucitor și armonia aferentă, cât și pentru spiritul uman, pentru că acolo reiese cel mai bine conexiunea dintre spiritele naturii și om, pe care acestea îl susțin și îl hrănesc. Eu am ajuns pe lângă Ubud, în Tegallalang Rice Terrace, iar dacă ești înfometat, poți sta la una din cârciumile de pe margine, să mănânci ceva în aer liber, bucurându-te de priveliște.

Deși poți spune că te saturi de orez la majoritatea meselor, faptul că balinezii îl combină mereu cu tot felul de sosuri, dulci, acrișoare, picante, sau că îl prepară în diferite feluri (fiert, la aburi, prăjit), îl face să fie mereu o încântare. Nicio masă nu este plictisitoare sau nesatisfăcătoare din punct de vedere al aromelor sau al gradului de sațietate.

În bucătăria indoneziană, sosul de alune și sosul de soia sunt aproape nelipsite, ca garnitură pentru felul principal, iar condimentele sunt și ele din abundență. Legumele sunt preparate și ele sub diferite forme, la fel și carnea sau fructele de mare.

bali, calatorie, bucatarie indoneziana

Multitudinea de legume și fructe, precum și modul de preparare fac ca Bali să fie un ținut perfect și pentru vegetarieni.

orez, bali, calatorie, bucatarie indoneziana

11. Floarea de Frangipani

Cu cele 5 petale, cu mirosul ei exotic, dulceag, floarea de Frangipani a fost o mică minune pe care am descoperit-o din prima zi. Fără să știu câte semnificații poartă de fapt, ea este folosită în ceremonii, ritualuri, iar femeile obișnuiesc să o poarte în păr (în indoneziană i se spune Jepun).

Arbustul care dă naștere acestei frumuseți are tot felul de conotații spirituale. Pe cât de delicată este și de perfectă în armonia ei, ceea ce face cu adevărat specială este faptul că încă produce flori și frunze după ce arbustul este scos din pământ. Prin urmare, pentru budiști, este un simbol al nemuririi, și este mereu prezentă în templele lor.

frangipani, bali

Plumeria, după denumirea științifică, a primit o mulțime de conotații și semnificații pozitive, în funcție de cultura în care a crescut (în majoritatea țărilor și insulelor exotice și a lumii asiatice), și toate acestea îi atestă importanța și admirația cu care este privită.

Din păcate, nu am reușit să prind niște fotografii cu aceste mici minuni, dar am găsit online unele suficient de grăitoare.

frangipani, bali

12. Gecko – mici prieteni?

Este o provocare să pleci pe o insulă tropicală când ți-e frică de reptile și insecte mari. Și nu doar atât, dar te mai și sperie faptul că sunt diferite față de ce ai cunoscut la tine acasă. Aflasem de dinainte de mici șopârle care îți intră în cameră și te trezești cu ele pe tavan și pe pereți, dar era prea târziu să mai dau înapoi pentru asta!

Mi-am spus că îmi voi pune la încercare limitele. A venit prima zi, când deja fermecată de frumusețea insulei, am observat și mici creaturi care alergau pe tavan și pereți în interiorul resortului, dar care se speriau mai tare decât mine când mă vedea și fugeau.

Ulterior, am aflat că sunt semn de noroc la casa omului și e bine să conviețuiești cu ele, iar când am mai auzit și că ține la depărtare țânțari și alte asemenea insecte, parcă mi-au devenit și mai dragi! A devenit o obișnuință să le văd zi de zi privindu-ne de pe pereți, fie la resort, fie în pub-uri (chiar și pe reclamele de bere luminoase) sau alte locuri.

Nu am fotografii cu ele tocmai din cauza faptului că de îndată ce încercam să mă apropii, fugeau rapid și se ascundeau.

bali, calatorie

Am de gând să aprofundez câteva aspecte în articolele următoare și să vă prezint cât mai multe fotografii de la Anul Nou Balinez, de prin temple și alte locuri care m-au impresionat.

Dacă simțiți o atracție inexplicabilă către Bali, indiferent dacă e pentru cultura și viața mai retrasă sau pentru frumusețea plajelor și a vieții de noapte, nu stați pe gânduri și rezervați-vă o vacanță care va merita, din toate punctele de vedere! 

P.S.: Dacă te interesează ce scriu despre unde am mai fost și ce am mai fotografiat sau te inspiră pentru viitoarele călătorii, nu uita să dai un like paginii de Facebook Travelholyc, un follow pe Instagram sau un like/share la acest articol, mai jos!

By | 2018-07-10T12:46:36+00:00 aprilie 13th, 2018|Bali, Planificare|0 Comments

Leave A Comment

Close